Tekne herhangi bir sebeple su almaya başladığında bir acil durum var demektir. Bu durumda yapılacaklar nelerdir? Aslında bir eylem planı hızla hayata geçirilmelidir. Bunlar önem sırasına göre aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Ancak eğer teknede güvenebileceğiniz bir ekip varsa yapılacakları delege edip daha hızlı tepki verebilirsiniz. Bu noktada en kıymetli kaynak zamandır. Panik yapmayın.
1- İlk olarak teknede bulunan herkese can yeleklerini giymeleri talimatı verilmelidir. Varsa su geçirmez bir çanta içerisine El tipi VHF cihazı, işaret fişekleri, fener gibi temel bazı araçlar konulabilir.
2- VHF telsiz ile bir imdat çağrısı yapın. Konumunuzu, teknedeki kişi sayısını, genel durumu aktarın. Çağrı tekrarından önce 10 saniye bekleyin ve tekrarlayın.
3- Su giriş yerini bulun. Eğer bir hortum patlaması söz konusu ise vanayı kapatmak çözüm olabilir. Eğer gövdede çatlak varsa su girişini azaltacak düzeyde tıkamaya çalışabilirsiniz.
4- Pompaları kullanın. Sintine pompalarını çalışır durumda tutun. Acil durumlarda motor su girişi sökülerek su pompası amacıyla kullanılabilir. Ancak su seviyesi azaldığında motorun harareti hemen artacaktır. Bu da göz önünde bulundurulmalıdır.
5- Hasar olan tarafı dengeleyin. Eğer hasar sancak tarafındaysa teknede bulunanlar iskele tarafına geçmeli ve ağırlığı bu tarafa vererek hasarın olduğu tarafın seviyesini yükseltmelidir. Bu durum su girişini durdurmasa da hızını azaltacaktır.
6- Kıyıya yönelin. Tekne hareket edebiliyorsa ve kıyı ulaşılabilir uzaklıktaysa şansınızı deneyin. Karaya oturmak elbette batmaktan daha iyidir. Ancak burada da kayalıklara bindirmemeye dikkat etmeli.
7- Tekneden uzaklaşmayın. Bir çok tekne alabora olsa dahi yüzebilir. Yüzebilen bir tekne sizi arayan kurtarma ekipleri için iyi bir hedeftir.