Hiç karşılaşılmak istenen bir durum olmasa da tekneler batabilir. Her denizcinin başına gelebilecek bu talihsiz durumda neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bu yazımızda batmaya başlayan teknede yapılması gereken temel eylemleri paylaşacağız.
Kural 1: Hemen herkesin can yeleğini giymesini sağlayın, işaret fişeği ve yer belirleme aracınız (personal locator beacon) varsa kullanın.
Kural 2: VHF 16. Kanaldan MAY-DAY çağrısı yapın. Konumunuzu bildirin. Durumu kısaca aktarın.
Kural 3: Su yapan yeri tespit edin. Vanalarla ilgili sorun varsa ve kapatarak çözebiliyorsanız bu yolu deneyin. Şaftın bulunduğu yeri kontrol edin.
Kural 4: Sintine pompaları ve tekne motorunun deniz suyu girişini pompa olarak kullanabilirsiniz. Su seviyesini kontrol edin. Boşaltma konusunda teknedeki diğer kişilerden de yardım isteyin.
Kural 5: Teknedekilerin hasarlı tarafın aksi yönünde toplanmasını isteyin. Böylece su giren yeri su hattının üzerinde tutabilirsiniz. Bunu başaramasanız da su girişinin azalmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Kural 6: Tekneyi kıyıya yönlendirin. Karaya oturmak her zaman batmaktan daha iyi bir seçenektir. Hele ki yumuşak kumlu bir sahile ulaşabilirseniz iyi bir kurtuluş olabilir.
Kural 7: Tekneyi son ana kadar terk etmeyin. Alabora olsa da tekne tamamen batmadan tekneden uzaklaşmayın. Arama kurtarma ekipleri önce teknenin olduğu bölgeye geleceklerdir. Ayrıca büyük bir tekneyi sizden çok daha kolay görecekleri kesindir.
Umarız ki hiçbir zaman böyle bir durumla karşılaşmazsınız. Ancak artık tekne batmaya başladığında neler yapabileceğinizi biliyorsunuz.