Deniz üzerinde yolculuk yapmaya ya da diğer her türlü ihtiyacı gidermeye yönelik olan tekneler, diğer ulaşım araçlarına göre su ile temas halinde bulunmasından dolayı daha çabuk deforme olmaktadırlar. Teknelerin zaman içerisinde deforme olmasını engellemek ve daha dayanıklı bir tekneye sahip olmak için kişilerin tekne bakımı konusundaki bütün incelikleri öğrenmesi gerekmektedir.
Tekne bakımı; tekne sahibi olan ya da teknelere meraklı olan kişiler için oldukça önemli bir yere sahiptir. teknelerini her zaman sağlam ve bakımlı bir şekilde görmek isteyen tekne meraklıları bu konuda büyük bir çaba göstermektedir. Tekne bakımına başlamadan önce kişinin teknesinin hangi türden olduğunu ve yapım sırasında hangi malzemelerin kullanıldığını bilmesi gerekmektedir. bu sayede uygun bakım araçları kullanarak tekneye zarar vermeden bakımı yapılabilir. Tekneler uzun süre suda kalmalarından dolayı kimyasal ya da fiziksel olarak deforme olabilmekteler. Tekne bakımı sırasında bu deformelerin daha az olması sağlanır ve tekneler daha dayanıklı bir hal alır. Deniz suyunda bulunan tuz ve diğer kimyasallar her tülü tekneye zarar vermektedir. Bunların yanı sıra seyir halinde olan bir teknenin rüzgar ve diğer hava koşulları ile karşılaşması halinde tekne hasar görür. Teknelere en büyük zarar veren etken ise “ kekamoz” adı verilen canlılardır. Tekneler su içerisinde oldukları zaman içerisinde yosun tutmaktadır. Bu yosunların içerisinde üreyen bu kekamoz canlıları, teknelere özellikle de ahşap teknelere büyük zararlar vermektedir. Bu gibi etkenlerden zararlı boya ile kurtulmak mümkündür.
Kişiler tekne bakımı yaparken her türlü etkeni göz önünde bulundurmalı ve bunlara göre tekne bakımı yapmalıdır. Özellikle de motorlu teknelerde motorun düzenli periyotlar halinde bakımının yapılması tekne üzerinde daha güvenli yolculuklar yapabilmek için oldukça önemlidir.