Tekne bağlama halatları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve teknenizi güvenli bir şekilde bağlamanın ipuçlarını öğrenmek istiyorsanız bu yazımız size göre…
Baş halatları, kıç halatları ve koltuk (açmaz) halatları omurgaya dik (az acılı) giderken, çapraz (pürmeçe) halatları baş ve kıç yönüne giderler. Çapraz halatlar bir teknenin İleri veya geri hareketini engeller, diğer halatlarsa onun yana doğru hareketini önler. Bütün bağlama halatları dakrondan daha fazla esneyip uzayan naylondan olmalıdır; bu şekilde dalga veya rüzgâr sebebiyle oluşan ani hareketlerin etkisi azaltılır.
Teknenizden bir çeyrek daha uzun olan en az İki çapraz halat taşımalısınız. Bu fazla uzun gibi görünebilir ama gelgitin etkili olduğu bir bölgede rıhtımlara veya ahşap İskeleye aborda olmaya mecbur kalırsanız faydalı olduğunu görürsünüz. Çapraz halatlarınız ne kadar uzun olursa tekneniz konumunu daha iyi muhafaza edecek ve tekne gelgitle yükselip alçalırken daha az dikkat gerektirecektir.
Baş ve kıç palamarları tekne boyunun üçte ikisi boyunda olmalıdır. Çapraz halatlar bağlandıkları yere göre adlandırılırlar Örneğin ön çapraz baştan kıça doğru, arka çapraz kıçtan başa doğru gider.
Baş ve kıç halatları genelde sırasıyla öne, arkaya ve biraz yana yönelirler. Bu halatlar ileri ve geri hareketi önlemeye değil (çaprazlar bu işi görürler) daha çok darbeleri önlemek üzere biraz daha uzunluk kazanmaya yöneliktir.