Tekne satın almak, almaya karar verdikten sonra tekne seçmek çok zor bir iştir. Tekne üretim ve donanım seçenekleri sonsuzdur. Alternatifler çok fazladır. Arabalarda olduğu gibi standart modeller olduğu gibi bir o kadar da özel üretim, benzeri olmayan tekne vardır. Motor seçenekleri, arma donanımları da işin içine girince gerçekten yeni bir tekne alacak kişinin işi zordur. Tekne alırken dikkat edilecekler ile ilgili ayrıntılı bilgiler, paylaşımlar bulunmaktadır. Bu yazıda ise tekne satın alan kişilerin en yaygın yaptığı hataları paylaşacağız. Tekne satıcıları ile yapılan görüşmelerde potansiyel alıcıların genellikle kendi ihtiyaçlarını tespit etmekten uzak bir şekilde tekne satın almaya geldiklerini bildirmektedirler. Tekne ile ilgili asıl amacınız nedir? Tekne aile için mi yoksa yalnız mı kullanacaksınız? Aile ve sizin tekneden beklentileriniz ortak mı? Ya da herkesin isteğini karşılayabilecek bir tekne alabilir misiniz?
Diğer bir nokta da tekne alacak kişiler teknenin genel maliyetlerini bilmeden bu kararı vermektedirler. Teknenin satın alma masrafları dışında bağlama ücretleri, kışlama, bakım, vergi, yakıt, onarım, sigorta gibi birçok ekstra masrafınız da olacağını unutmayın. Bunları alt alta toplayıp onikiye bölün. Teknenin aylık giderini hesaplayın. Sonradan sürprizle karşılaşmamak için bu hesabı mutlaka yapın. Tekneyi almadan önce bağlayacağınız yeri tespit edin ve buradaki bağlama fiyatlarını ve olanakları iyice öğrenin.
Tekne için yeterli zamanınız var mı? Tekne alıcılarının diğer bir hataları da tekne için ne kadar zaman harcamaları gerektiğini hesaplayamamaktır. Tekne tahmin edilenden daha fazla zaman ister. Kısıtlı zamanlarda yapılan tekne aktivitelerinden çok keyif almazsınız. Tekne, hayatınızdaki diğer aktivitelerle yarışacak ve çoğu zaman geri planda kalabilecektir. Çocukları kursları, okul aktiviteleri, sosyal hayat, düğünler, davetler, iş birçok boş zamanı dolduracaktır. Her şey uygun olduğunda hava koşulları uygun olmayabilecektir. Bunları da hesaba katmalı ve kararı ona göre vermelisiniz.
Tekne alıcılarının diğer bir hatası da ne zaman tekne alacaklarını tam olarak bilememeleridir. Genellikle boat Show zamanları bu iş için değerlendirilebilir. Üreticiler rekabet ortamında öne geçmek için tekne fuarlarında ekstra avantaj ve indirimler sunarlar. Ayrıca yine sezonun kapalı olduğu kış aylarında daha avantajlı rakamlar elde etmek ve uygun fiyatlı bir tekne almak mümkün olabilir. En azından aynı fiyata daha çok donanım alabilirsiniz.
Bir de eşinizi dinlemeden onun ihtiyaçlarını anlamadan tekne almayın. Eşinizin mutlu olmayacağı bir teknede emin olun siz de mutlu olmayacaksınız. Bu konu başınızı ağrıtacak ve önce eşiniz tekneden soğuyacak sonra da siz. Her iki tarafın da ihtiyaçlarını karşılayacak bir tekne satın almaya çalışın.
Teknenin iyi üretilmiş kaliteli bir tekne olması çok önemlidir. Bu, sizi daha sonra yapacağınız yüklü masraflardan koruyacaktır. Görüntüsü şık ama kalitesi düşük ürünler denizde her zaman sorun çıkarır. Ucuza yapılmış üretimler deniz koşullarında hemen aşınmaya başlayacaktır. Üretim malzemelerini, kromun kalitesini vb. sorgulayın.
Tekne alıcılarının diğer bir hatası da tekneye değil isme para vermektir. Evet, kalite önemlidir. Ancak ihtiyaçlar da önemlidir. Yeni tekne alacaklar seri üretim bir tekne almayı düşünüyorsa mutlaka bilinen markaların değişik modelleri üzerinde araştırma yapmalıdır. Sadece iyi markası olan bir tekne size yeterli olmayabilir. Ya da beklentinizden fazlasına para vermiş olabilirsiniz. Yani dersinizi iyi çalışın.
Satıcıların tekne stokları, yedek parçaya ulaşım imkânları, size satış sonrası verecekleri destek, bakım, tekne revizyonu gibi hizmetleri olup olmadığını da mutlaka öğrenmeye çalışın.
Başta da belirttiğimiz gibi tekne almak zor bir iştir. Ancak bu zor kısmı hallettikten sonra da emin olun ki su üstünde olmak gibisi yoktur…