Tekne sahibi birçok insan kendilerini sadece amatör denizci olarak görmez. Çünkü tekne sahipliği çatısı altında birçok tekne aktiviteleri yapılmaktadır. Aslında, bir teknede olan herkes, balık avlamak, etrafta dolaşmak, dalmak, su sporları yapmak, dalmak, bir koyda gecelemek ve daha sayamayacağımız bir çok aktivite için teknededir. Tekne aktivitelerinde güvenlik çok önemlidir. Şimdi değişik aktivitelere göre güvenlik adımlarını paylaşalım…
İçerik Tablosu
Avcılık ve Balıkçılıkta Güvenlik
Her yıl bir dizi avcı ve balıkçı, sadece sorumlu olarak hareket etmedikleri için boğulmaktadır. Tekneyi aşırı yükler, ayağa kalkarlar, yüzdürücü yelek giymezler veya tekne ile ilgili gerekli diğer önlemleri almazlar. Teknede ayakta duran bir kişi, oturan biriyle aynı dengeye sahip değildir. Ayakta olta atan bir kişi kolayca denge kaybedebilir ve denize düşebilir.
Avlanan teknelerin etrafında tekne KULLANMAYIN. Genellikle avcılar diğer teknelerin etrafında olmalarını istemez. Kural olarak, bir teknede avlanan birini görürseniz, açıkta kalın.
Balık tutan balıkçıların etrafında seyirdeyken, etrafınızı kontrol etmek için ekstra özen gösterin. İnsanlar genellikle bir balık çekmek veya makaraya sarmak için teknelerinde ayağa kalkarlar. Yakından geçerek dalga yaratmanız tekneyi devirebilir veya birinin denize düşmesine neden olabilir. Dikkatli olma konusunda sorumlu olduğunuzu unutmayın.
Balık avlayan tekne olarak, asla dar kanallara veya nakliye şeritlerine demirlememeyi ve navigasyon yardımcılarına (şamandıra vs.) bağlanmayın. Tekne Aktivitelerinde Güvenlik taviz verilebilecek bir konu değildir.
Yüzme Aktivitelerinde Güvenlik:
Her zaman kıyıya yakın yüzün ve tekne trafiğinin yoğun olduğu alanlardan kaçının. Tekneden uzakta yalnız yüzmeyin. Tekneye bir can simidini halatla bağlamayı unutmayın. Buna yorgun bir yüzücü ulaşabilir ve diğerleri kendisini tekneye geri çekebilir. Pervaneye takılmasını önlemek için yola çıkmadan önce halatı tekrar tekneye aldığınızdan emin olun.
Sudaki yüzücüler için dikkatli olun. Kendilerini daima belirlenmiş yüzme alanıyla sınırlayacaklarını varsaymayın.
Çapada veya sürüklenen bir tekneye yaklaşırken özellikle dikkatli olun. Bölgede yüzücüler olabilir.
Dalış Aktivitelerinde Güvenlik:
Hemen hemen her yerde dalış operasyonlarıyla uğraşan teknelerle karşılaşabilirsiniz, bu yüzden keskin bir gözetleme yapın ve önünüzdeki suyu tarayın. Dalış yapan tekneler, uluslararası kabul görmüş “Alfa Bayrağı” nı göstermelidir. Bu kırlangıç kuyruğu olan mavi ve beyaz bir bayrak. Ayrıca, geleneksel olarak kullanılan “Dalgıçlar” bayrağı tekneden veya dalgıçların üzerindeki bir şamandıradan akmalıdır. Çapraz beyaz çizgili bu kırmızı bayrak suda kolayca görülmelidir.
Bu bayraklardan birini veya her ikisini birden tespit ederseniz, tekneden açıkta durun. Ayrıca yüzeye çıkan kabarcıklara dikkat edin. Bir dalgıcın bölgesinden saptığını ve dalış teknesinin yanında olmayabileceğini gösterebilir.
Sörf Aktivitesinde Güvenlik:
Sudaki diğer tüm aktiviteler gibi, sörf de tehlikeleri olabilecek sporlardandır.
Deneyimli bir eğitmenden önce sörf öğrenebilirsiniz. Suya yeni girmeye başladığınızda, bunu hafif havalarda küçük bir alanda yapın. Şiddetli rüzgarlar hız için eğlenceli olabilir, ancak sizi başladığınız yere geri götürmek için harcayabileceğiniz çaba yorucu olabilir. Aşırıya kaçmayın.
Düşmeniz durumunda tahtaya bir ip bağladığınızdan emin olun. Bu, sizden uzaklaşmadan önce muhtemelen yüzebileceğinizden daha hızlı tahtaya ulaşmanızı sağlar. İyi bir yüzücü olsanız bile sörf yaparken sertifikalı yüzdürücü yelek giyin. Sporun yorucu doğası nedeniyle kolayca tükenebilir ve yüzmeyi engelleyen kramplar yaşayabilirsiniz. Kendinizi yorgun hissederseniz, yelkeni indirin, direğin etrafına sarın, tahtaya uzanın ve güvenli limana geri dönün.
Su Kayağında Güvenlik:
Son zamanlarda popüler su sporlarından biri haline gelen su kayağı da tehlikenin belirli yönlerine sahiptir. İlk olarak, bir takım sporu olmalıdır. Takım oyuncuları kayakçı, tekne sürücüsü ve kayakçıya göz kulak olmak ve sürücüye mesajlar iletmek için bir gözlemci. Teknede ayrıca sürücünün kayakçıyı görebilmesi için geniş açılı bir dikiz aynası bulunmalıdır.
Tüm normal çalıştırma prosedürlerini izlediğinizden ve diğer tekne, rıhtım ve engellerden uzak durduğunuzdan emin olun. Çekme halatı en az 75 metre uzunluğunda olması gerektiğinden, kayakçıyı potansiyel olarak tehlikeli engellerden en az iki kat uzakta tutmayı unutmayın.
Su kayağı, çekici teknelerle el sinyalleriyle iletişim kurabilmelidir. Kayakçının arzularını önceden net bir şekilde anlamak daha güvenli bir spora yol açacaktır. Kayakçı için düşünmemeye çalışın, teknenin hareketlerini yönlendirmesine izin verin.
Bu yazımızla birlikte “Küçük Teknelerde Güvenlik” isimli yazımızı okumak için Tıklayın…