Denizcilik terimlerinden “teknede akışkan dinamiği” kelimesinin anlamı, ne demek olduğunu bu yazımızda öğrenebilir, akışkan dinamiği kelimesi ile ilgili açıklamaları okuyabilirsiniz.
AKIŞKAN DİNAMİĞİ (AERODİNAMİK): Gaz ve sıvıların hareketini araştıran bilim dalıdır. Denizcilikte “akışkan dinamiği” yani aerodinamik rüzgârın yelkenli tekneleri nasıl ileri götürdüğünü açıklamakta kullanılır.
Rüzgâr bir yüzeye belli bir açı ile çarptığında iki ayrı bileşene bölünebilir. Bunlardan biri yüzeye dik diğeri ise yüzeye paraleldir. Eğer bu yüzeyi bir yelken olarak alırsak, yüzeye paralel olan bileşeni gözardı edebiliriz, çünkü bu tekneyi ileri götürme konusunda bir etki yapmaz. Yelkene dik olan bileşen ise yine iki ayrı bileşene bölünüp incelenebilir. Bunlardan büyük olanı tekneyi yana doğru iterken, küçük olanı da tekneyi ileri doğru iter. Bu bağlamda teknelerin ortasında ve altında bulunan, salma olarak adlandırılan parça önem kazanır. Salma suda büyük bir direnç yaratarak yelken üzerinde yana doğru etkili olan bileşeni karşılar ve böylelikle teknenin sadece ileri gitmesini ve yana kaymamasını sağlar. Yukarıdaki açıklamada yelken düz bir yüzey olarak düşünülmüştür, oysa gerçekte yelken uçak kanadı gibi parabolik bir biçime sahiptir. Rüzgâr bu parabolik biçimli yelken üzerine geldiğinde, yelkenin oluşturduğu kavisin en derin noktasında bir vakum oluşturur. Bu vakum yelken üzerinde ileri doğru olan rüzgâr bileşenini kuvvetlendirir.
Yelken üzerindeki hava akımı ne kadar hızlı olursa, yelkenin kavisinin en derin noktasında oluşan vakum da o kadar kuvvetli olur. Dolayısı ile modern yelken dizaynındaki temel amaç yelken üzerindeki hava akımının hızını arttırmaya yöneliktir. Bu amaçla ana yelken önüne küçük bir yelken konularak bu iki yelken arasında bir çeşit tünel oluşturulur. Oluşturulan bu tünel sayesinde yelken üzerindeki hava akımı ve vakum artar. Böylelikle tekneyi ileri götüren bileşen kuvvetlendirilir. AKMA (set): İngilizcede akıntının yönü için kullanılan isim veya fiil. Ayrıca bir teknenin akıntı tarafından, esas rotasından saptırıldığı miktarı da belirtir.