Bu yazımızda tek motorlu bir tekneyi rıhtıma yanaştırma ile ilgili bilgileri paylaşacağız. Biliyoruz ki çok az teknede çift motor avantajı var. Ancak asla bu dezavantaj olarak değerlendirilmemeli. Eğer aşağıdaki teknikleri uygularsanız siz de kolaylıkla tek motorla yanaşma konusunda uzman olabilirsiniz.
1- Denizcilik tecrübe işidir. Bol tecrübe her zaman en iyi öğrenme yöntemidir. Boş alanlarda ya da uygun yerlerde bol bol pratik yaparak hem teknenizi daha iyi tanıyabilir ve etkili tepkiler vererek kısa zamanda kendinizi geliştirebilirsiniz.
2- Rüzgârı dikkate alın. Rüzgâr tekneyi aksi yöne yönlendirecektir. Siz bunu telafi edecek manevrayı yapmalısınız. Bunu motor gücünü kullanarak da yapabilirsiniz. Ancak özelikle tornistanda pervane çekme etkisini göz ardı etmeyin. Pervane dönüş yönüne göre tekne açı değiştirecektir. Mümkün olan en dik açıyla rıhtıma yaklaşmaya çalışın.
3- Yelkenli bir tekne ile yanaşma manevrası yapacaksanız yelken alanını azaltın. Bu size kontrollü bir hızda gitmek için yardımcı olacaktır. Rüzgârlı günlerde biminiyi de kapatın. Rüzgârla dolup düşük hızlarda kontrolü kaybetmenize neden olabilir.
4- Yavaş gidin. Hep söylenen şekliyle tekne dümen dinleyeceği minimum hızda ilerlemelidir. Hızlı gitmek hata yapma şansını arttırabileceği gibi tepki vermek için gereken süreyi de azaltacaktır.
5- Motora güç vermeden önce dümeni çevirin. Güç verdikten sonra manevra yapmak istediğiniz manevrayı yapmanıza engel olur. Özellikle dar alanlarda mutlaka önce dümeni ayarlayın sonra daz kolunu kullanın.
6- Teknenizin dönme çapını öğrenin. Böylece ne kadar dar alanda ne kadar manevra yapabileceğinizi tespit edebilirsiniz.
7- Yardım istemekten çekinmeyin. Evet, elinizdeki imkânları iyi bir şekilde kullanın ancak zorlandığınız an çevrenizdekilerden hemen yardım isteyin. Yanaşma sırasında kimsenin eli, ayağının bir yerlere sıkışmayacağından emin olun. (Özellikle bu uyarı çocuklar için)
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi tecrübe kazanmak çok önemli. Ancak yukarıda belirttiğimiz teknikleri ya da ipuçlarını uygulayarak daha kısa sürede ve sorunsuz bir yanaşma gerçekleştirebilirsiniz. Bir tekne limana girdiğinde limandaki herkesin gözü bu teknede olur. Genelde de bazı kaptanlarda bu durum ekstra stres yaratır. Siz yine de acele etmeyin. Emin olun en deneyimlileri bile zaman zaman bazı hatalar yapıyorlar.