Özellikle bahar aylarında sis daha fazla görülüyor. Sisli havada tekneyle seyir yapmak zordur. Bu yazımızda sisli havada seyir ipuçlarını bulabilirsiniz.
Nesneler göründüğünden daha büyük görünebilir …
Sisli Havada Tekneyle Seyir Yapmak bazı zorluklar yaşatacaktır elbette. Sisin içinde çalışırken görüş mesafesinin önemli ölçüde düşebileceğini unutmayın. Görüş mesafesi 30 ile 150 metre arasında olduğunda, diğer tekneler de dahil olmak üzere, nesneler normalden iki kat daha büyük görünebilir. Yanılsama, gerçekte olduğundan çok daha hızlı bir şekilde yaklaştıklarını düşünmenizi sağlar.
Birçok küçük amatör tekne sahibi kendilerini pusula olmadan siste yönlendirir. Pusula olmadan ve sınırlı görünürlük nedeniyle referans noktası olmadan, en iyi dümenci bile daireler çizmeye eğilimlidir.
Eğer pusulanız yoksa pruvaya güçlü bir ışık yakmak ve o ışık hizasında ilerlemek, ya da kıçtan denize halatla bırakacağınız hacimli bir nesne ile gittiğiniz hattın düz olup olmadığını kontrol edebileceğiniz söyleniyor.
Bir sis tabakasının yaklaşmaya başladığını veya sis oluşmaya başladığını görürseniz, konumunuzu sabitlediğinizden emin olun. Mümkünse, büyük gemilerin geçiş yolu olamayacak çok sığ bir alanda siste bekleyin. Çapadayken zilinizi her dakika 5 saniye çalmayı unutmayın. Teknede mümkün olduğu kadar çok ışık yayın ve diğer gemilerin seslerini dikkatlice dinleyin. Yaklaşan bir ses duyarsanız, varlığınızı bildirmek için isteğe bağlı bir kısa – bir uzun – bir kısa ses işareti verin.
Sisli Havada Teknede Emniyette Olmak isimli yazımızı okumak için Tıklayın…