Söz konusu sis olduğunda; aklımızda ucu bucağı görünmeyen, sonu belirsiz korkutucu ve ıssız yollar gelmektedir. Fakat sis her zaman yolda karşımıza çıkan bir olgu değildir. Hayatımızın her yerinde, yalnızca karada değil aynı şekilde denizde de karşılaşılabilecek bir durumdur. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalan insanların hissettiği korku duygusu aslında hemen herkes için geçerlidir. Çünkü sisler ne kadar masum bir doğa olayı olarak karşımıza çıksa da, tehlikeli bir hal alabilmektedir.
Eski zamanlarda sis ile karşı karşıya kalan tekneler ve arabalar için çok fazla seçenek mevcut değildi. Şanslıysanız bir şekilde yolunuzu bulurdunuz. Deniz üzerinde seyir halindeyseniz pusula ile araba içerisindeyseniz harita ile hareket etmek zorunda kalırdınız. Fakat gelişen teknoloji ve yapılan yenilikler doğrultusunda, GPS adı verilen sistemler sayesinde sis ile karşılaşılması durumunda oldukça kolaylıklar sağlanmıştır. Görüş açısının neredeyse sıfır olduğu bölgelerde bile dümeninizin önünde yer seçimini yapacak GPS aracı ile yol haritası belirlemek mümkün hale gelmiştir.
GPS ile tehlikeler biter mi?
Elbette “GPS buldum bütün tehlikeler ortaya kalktı!” algısı yanlış bir algı olacaktır. Çünkü yönünüzü tayin edip ilerlemeniz sırasında size rehberlik edecek bu teknolojik araçlar, ne yazık ki etrafınızdaki diğer tekneler veya arabalar konusunda sizi uyarmakta geç kalmış olacaktır. Bu noktada ise devreye başka elemanlar girmelidir. Bunların en başında navigasyon ışıkları gelir. Eğer bu ışıklar yok ise radarlardan yardım alınması gereklidir.
Yola çıkmadan önceki tavsiyeler
Birçok kaptan için akıllarda soru işareti bırakan bazı durumlar vardır. Örneğin hava durumu hakkında kesin bir kestirme yapamayan kaptan, tekne ile açılıp açılmaması gerektiği konusunda öncelikle teknesinde bulunan hava ölçüm cihazları ile gerekli tespitleri yapmalıdır. Tespitlerin ardından sezgilerine ve gözlem yeteneğine güveniyor olmalıdır. Havanın gidişatı iyiyken birden bozuyorsa bu durumun farkına vardığı an karaya geri dönmesi gerektiğinin bilincinde olmalıdır. Bir diğer tehlikeli durum ise sisli havalarda karşımıza çıkmaktadır. Karada tekne ile açılmak üzere bekleyen kaptan ufukta sis olduğunu fark ediyorsa aynı işlemleri tekrar etmelidir. Ardından teknesinde GPS cihazı bulunduğundan emin olmalıdır. Görünür olması gerektiğini bilmelidir. Görünürlük sırasında navigasyon ve radarlardan yardım alabilir. Teknede bulunacak sis kornası, sis esnasında başka tekneler ile çarpışmalara engel olacak bir diğer unsurdur. Son olarak, herhangi bir duruma karşılık ikinci bir rota seçeneği mutlaka hazırlanmalıdır.