Sintine pompaları otomatik ya da manuel kullanımlı olsun teknelerdeki önemli güvenlik ekipmanlarından biridir. Güvenliğin ötesinde teknik açıdan da yararlı ürünlerdir. Sintine pompasının çalışırlılığı, herhangi bir yabancı maddenin tıkanmamasına sebep olmamasına dikkat etmek önemlidir. Sintine pompasını satın alırken üzerinde belirtilen kapasiteye göre alırız. Peki, hangi sintine pompasını alacağız? Daha doğrusu uygun pompayı nasıl hesaplayacağız? Bunun için kullanılabilecek hesaplama yöntemi:
Pompa Kapasitesi (galon/s)= 1.000 + (100xDeplasman)
Bu hesaba göre ihtiyacınız olan sintine pompa kapasitesini bulabilirsiniz. Ancak belirtilmesi gereken diğer bir konu da sintine pompası kapasitelerinin maalesef üzerlerinde yazan kadar olamamasıdır. Optimum koşullarda herhangi bir dirençle karşılaşmadan, tam 12 v enerjiyle çalıştırıldığında belirtilen kapasiteyi gösteren pompaların gerçek çalışma ortamlarında karşılaştığı direnç, borulardaki sürtünme, akülerin tam dolu olmaması sebepleriyle genelde daha düşük olduğu belirtiliyor. Aslına bakıldığında belirtilen galon kapasitesinin %40’ının alındığı söylenebilir.
Ancak sintine pompasının performansını yüksek tutmak için dikkat edilecek bazı noktaları da belirtmek gerekir.
- Mümkün olduğunca pürüzsüz ve düzgün hortumları tercih edin.
- Kıvrımlı tip sintine pompası hortumlarını kullanmayın, varsa değiştirin.
- Dirsek, kıvrımlı yerlerin sayısını azaltın
- Hortumu gereğinden uzun tutmayın.
- Elektrik bağlantılarının sağlam ve korozyona uğramamış olduğundan emin olun.
Teknede özellikle birden fazla sintine pompası yerleştirmek önemlidir. Asla bir tane ile yetinmeyin. Bir el pompası her zaman işe yarayabilir. Bir de özellikle yelkenli teknelerde sintine çıkışları tekne bayıldığında su hattının altında kalabilir ve tekneye su girmesine neden olabilir. Bunu önlemek için sintine çıkışı buna göre gerekli yüksekliğe yerleştirilmelidir. Yine de su girme olasılığı varsa nefeslikli boyunlardan yerleştirerek sifon yapma ihtimali ortadan kaldırılabilir.
Son olarak da sintine pompalarının şamandıralama sistemlerine dikkat etmek gereklidir. Bu çok basit ve kolay çalışan sistemlerdir. Ancak sintinedeki pislikle şamandırayı alttan veya üstten sıkıştırabilir. Her ikisi de tehlike yaratır. Çünkü alttan sıkışırsa pompa sürekli çalışacak üstten sıkışırsa pompa devreye giremeyecektir. Fırsat buldukça sintine kontrol edilerek veya muhafaza takarak bu sorunu çözebilirsiniz.