Seyirde Tehlikeli Alanlardan Uzak Durmak güvenliğin temel kurallarındandır. Bu yazımızda bu tehlikeli alanları ele alıyoruz. Bir teknede bazı noktalar diğerlerine göre daha güvenlidir. Rıhtımdan ayrılmadan önce, yelken yaparken hangi noktalarından uzak durmanız (ya da en azından hangi noktalarda çok daha dikkatli olmanız) gerektiğini bildiğinizden emin olun. Tehlike alanları şunlardır.
Tramola ya da kavança atarken bumbanın kavisinde bulunan herhangi bir nokta. Eğilmeyi unutmayın! Bumbayla birlikte, pupa palangası ve ana yelken ıskotası gibi ilgili donanıma da dikkat edin.
Havuzluğun dışında yürüdüğünüz veya ayakta durduğunuz herhangi bir nokta. Çoğu teknede, havuzluğu terk ederseniz tutunmayı kolaylaştıran tutamaklar vardır.
Başta ve kıçta dikkatli olun. Eğer bu noktalara gitmeniz gerekiyorsa sıkı tutunun çünkü teknenin hareketi uçlarda daha şiddetli olur.
Tramola manevrası esnasında flok ve flok ıskotaları hattında dikkatli olun. Bu hat, ön güverteden başlayıp havuzluğa doğru giden makaraların geçtiği flok ıskotalarının bulunduğu kıçın her İki yanına kadar gider. Tramola (veya kavança) esnasında, pruva yelken rüzgârda savrulursa, yelken bezi ve halatlar da kırbaç gibi savrulur.
Ağır yük altındaki makaraların “sapan hedef alanı” içinde tehlike vardır. Palanga boşalırsa, uçar.
Teknenin rüzgâr altı tarafında dikkatli olun. Rüzgâr altı, eğer tekne yan yatıyorsa özellikle tehlikelidir; teknenin rüzgâr altı tarafı suya daha yakındır ve yerçekimi sizi o yöne doğru İter.