Seyir güvenliği söz konusu olduğunda, karadan ayrılan teknenin tekrar karaya yanaşmasına kadar geçen sürede bazı faktörlere dikkat edilmesi gereklidir. Bu faktörler, seyir halinde bulunacak tekne teçhizatlarının eksiklerinin tamamlanmasından tutun o güne ait hava şartlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Bizde bu yazımızda riskli bölgeler faktöründen bahsedeceğiz. Böylelikle deniz adamlarının veya denizcilerin, seyir halinde bulunan teknede karşılaşabilecekleri riskli durumlardan nasıl kurtulmaları gerektiğine değineceğiz.
Denizcilik, oldukça geniş bir kavramdır. Fakat ilk olarak değineceğimiz terim kaza kara noktası olacak. Bu noktalara kaza kara noktası denmesinin nedeni, belirtilen yerlerde kazaların diğer bölgelere göre daha çok yaşanıyor olmasından kaynaklanmaktadır. Peki bu kazalar neden yoğunlukla bu bölgelerde yaşanmaktadır? Sorunun cevabını detaylı bir şekilde inceleyecek olursak, kazaların altında yatan pek çok neden olabileceği sonucuna ulaşmaktayız. Nedenler arasında insan hatalarından kaynaklanan kazalar, teknenin teknik sorunlarından meydana gelebilecek kazalar ya da kötü hava koşulları nedeniyle meydana gelebilecek kazalardan söz etmemiz mümkündür. Kazaların oluşma nedenlerini incelediğimize göre, bazı kaza istatistiklerinden bahsedelim. Öncelikle oluşturulacak istatistikler için, pek çok nedenden dolayı meydana gelebilecek kaza türlerinin analizlerinin doğru bir şekilde yapılması gerektiğini belirterek, yapılan istatistikler sayesinde kaza kara noktalarının tespit edildiğini söylemekte fayda vardır.
Kaza kara noktaları analizi nasıl yapılır?
Kaza kara noktalarını tespit etmek için yapılan analizlerde farklı yöntemler/metodlar izlenmiştir. Çünkü yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, her kaza aynı nedenlerden dolayı meydana gelmemektedir. Bu yüzden kazaların meydana geldiği veya daha yoğunlukla meydana gelebileceği bölgeler de aynı riskli bölgeler olmayacaktır.
1. Yöntem: Kaza sayısı metodu
Bu yöntemde harita üzerinde belirlenmiş olan bölgelerde meydana gelen kaza oranlarının sayısının tespiti yapılır. Hangi bölgede daha fazla kaza meydana geldiyse o bölge kaza kara noktalarını oluşturmaktadır.
2. Yöntem: Kara oranı metodu
Belirli bir zaman süreci göz önünde bulundurularak, meydana gelen kazaların birim kişi başına düşen miktarına bölünmesiyle elde edilen yöntemdir. Kaza oranı metodu sayesinde daha verimli sonuçlar elde edilebilmektedir.