1- Aşamaları yavaş yavaş geçin: Eğer yelken deneyim düzeyiniz daha önceden 10 Knot ile sınırlıysa bu deneyimi 12-15 knot havada ileri taşımaya çalışın. Birden 25 knot havayı denemeyin.
2- Bildiğiniz sularda seyir yapın: Eğer rüzgâr koşulları sert ise bilmediğiniz sularda şansınızı fazla zorlamayın. Yeterli derinlik ve bölge koşullarını bildiğinizden emin olun.
3- Daha deneyimli biriyle denize çıkın: Eğer deneyiminizin yetmeyeceğini düşündüğünüz bir havada seyir yapacaksanız sizden deneyimli birinin teknede bulunmasına çalışın. Eğer ki dingi tarzı küçük bir teknede yalnızsanız (yelken eğitimi sırasında) sizi görebilen bir kurtarma botu mutlaka olmalı.
4- Can yeleğinizi mutlaka giyin: Boğulmaların önemli kısmında boğulanlar yüzme bilen kişilerdir. Bunu unutmayın.
Rüzgarın şiddetli olduğu bir günde potansiyel tehlikeler neler olabilir kısaca değinelim:
1- Teknenin kontrolünü sağlamak çok güç olabilir. Deniz koşullarının kötüleşmesiyle tekne hâkimiyeti kaybolabilir. Bu hem güvenli değildir hem de yelken keyfinizi olumsuz etkiler.
2- Tekne alabora olabilir. Küçük tekneleri düzeltmek kolaydır. Ancak hava koşulları sert ise işler her zaman ki gibi gitmez ve tehlike baş gösterebilir.
3- Teknede bulunanlardan biri denize düşebilir. Denize düşen birini kurtarmak için manevra teknikleri vardır ancak kötü hava koşullarında bunları uygulamak da her zamankinden zordur.
4- Tekneniz kötü hava koşulları için uygun değilse birçok teknik arıza ya da hasarla da karşılaşabilir ve kendinizi ve teknedekileri tehlikeye atabilirsiniz.