Bir çok amatör tekne sahibi, teknelerini römorkla taşımakta. Römorkla tekne çekmek, denize indirme ve yükleme yapmanın da kuralları var elbette. Römork bakımı da bu kuralların en başında gelmektedir. Römork bakımının ihmal edilmesi teknenize, çekici aracınıza veya her ikisine birden zarar verebilir.
İçerik Tablosu
Römorkun, tekne, motor, yakıt dahil olacak şekilde çekilirken teknede taşınabilecek tüm ekipmanı taşımak için yeterli bir yük kapasitesi olmalıdır. Yasalara göre, römorklar tamamen yüklendiklerinde taşıyabilecekleri maksimum miktara göre sınıflandırılır. Bir römorkun toplam kapasitesinin% 85’ini asla aşmamanız şiddetle tavsiye edilir.
Römorkla tekne çekmek konusunda dikkate alınması gereken bir diğer önemli husus da çekici araçtır. Ayrıca, tekne ve römorku çekmek için motor gücü, motor soğutma, şanzıman soğutma, kablolama, frenler, akü, süspansiyon, alternatör, aks oranı, lastikler ve tekerlekler gibi belirli performans standartlarını karşılamalıdır. Tavsiye için satıcınıza danışmalısınız. Her çekici aracın yasa ile çekebileceği maksimum bir ağırlığı vardır. Yine, araç sınırının% 85’inden fazlasını çekmemeniz önerilir.
Römork, bir römork bağlantısı ile çekici araca bağlıdır. Römorkun önündeki bir soket, aksamın arkasındaki bir topun üzerine geçer ve sonra kilitlenir. Bu iki parçanın boyutu aynı olmalıdır. Top boyutu römorkun sınıfına göre belirlenir. Bağlantı, çekici araca kalıcı olarak takılmalı ve çekmeye çalıştığınız yükü taşımalıdır.
Römorkun kapasite ağırlığına ek olarak, “dil ağırlığı” nı da dikkate almalısınız. Çekici araca bağlanan römork dilinin ağırlığı, teçhizatın toplam ağırlığının yüzde beş ila on beşinden fazla olmamalıdır. Römorkun denge noktasını hareket ettirerek dil ağırlığını ayarlamak daha kararlı hale getirir. Dil ağırlığı çok düşükse, römork yüksek hızda savrulur. Dil ağırlığını artırmak için ağırlığı ileri kaydırmalısınız. Dil ağırlığı çok yüksekse, çekici aracın arkasından aşağı doğru bastıracak ve direksiyon hakimiyetini zorlaştıracaktır.
Tekneyi römork üzerinde desteklemek için makaralar ve / veya pedler kullanılır. Teknenin hareket etmesine ya da zarar görmesine izin vermemek için yeterli destek olmalıdır. Tüm destek yüzeylerinin her zaman tekneye temas ettiğinden emin olmalısınız. Tekneyi hem öne hem arkaya römorkta sabitlemek için bağlama kayışları kullanılmalıdır. Ayrıca, teknenin içindeki tüm yakıt depoları ve diğer ekipmanlar, çekme sırasında ağırlığının değişmemesi için sabitlenmelidir.
Tekneyi Römorka Yükleme:
Römorkla tekne çekmek için önce yükleme işlemini yapmamız gerekir. Birikmiş suyu teknenin sintisinden boşaltın.
Römork dil soketini römork bağlantısındaki topa yerleştirin ve güvenli bir şekilde birbirine kilitleyin.
Römork elektrik bağlantısını yapın ve çekici araca bağlayın ve dönüş sinyallerini, fren lambalarını ve yedek ışıkları kontrol edin.
Emniyet zincirlerini römorktan çekici araca güvenli bir şekilde çapraz olarak takın.
Bağlama kayışlarını ve vinç ile kabloyu kontrol edin.
Tekerlek yataklarının serbest çalıştığından ve uygun şekilde yağlandığından emin olun.
Lastik basıncını, bijon somunlarını ve test frenlerini kontrol edin.
Tahliye tapasını tekrar tekneye koyduğunuzdan emin olun, tekrar denize indirmek istediğinizde sorun yaşamayın.
Teknenin anahtarlarını unutmayın.
Römorkla Seyir Halindeyken Dikkat Edilecekler:
Çektiğiniz römork, çekici aracınızı birçok bakımdan daha az duyarlı hale getirecektir. Hızlanmak, yavaşlamak ve tüm manevralar için daha fazla zaman gerekir. Önünüzdeki aracın aniden fren yapması durumunda durabileceğinizden emin olmak için önünüzdeki bir araçla aranızda daha fazla yer bırakın.
Yan görüş aynalarınızın, aracın her iki tarafında engelsiz bir arka görüş sağlayacak kadar büyük olduğundan emin olun.
Dönüş yarıçapının çok daha büyük olduğunu unutmayın. Köşeleri döndürürken bordür ve bariyerlere geniş bir yer verilmelidir. Bir römorku yönetmek biraz zor olabilir, ancak pratikte görevi en kısa sürede başarabilmelisiniz. Römork otomobilin ters yönüne dönecektir; yavaşça alın ve aşırı hızdan kaçınmaya çalışın. Trafikte çalışmaya başlamadan önce belirli bir seviyede bir seviyede döndürme, yedekleme, park vb. gibi konularda mutlaka pratik yapın.
Tekneyi Römorktan İndirme:
Başkalarını engellememek için ilk suya indirme hazırlıklarını rampadan uzakta yapın. Motoru kaldırın, varsa destek braketini çıkarın ve tahliye tapasını takmadıysanız mutlaka takın.
Römork kablolarını ayırın. Bağlama kayışlarını çıkarın ve tekrar tahliye tapasını kontrol edin.(!)
Gerekli ekipman ayarlarını yapın ve tahliye tapasını kontrol edin.
Yakıt deposunu bağlayın, sıvı seviyelerini ve tahliye tapasını kontrol edin.
Rampaya sürün ve tekneye geri dönün ve çekici aracın tekerleklerini sudan uzak tutarak rampadan aşağıya doğru römorku çekin.
Acil durum frenini çekin, Park konumuna getirin ve tekerleklerin altına kaymaması için uygun ekipman koyun.
Birisi tekneye binmeli, motoru indirtmeli, tekneye giren su var mı aramalı, sintine koklamalı ve her şey yolundaysa motoru çalıştırmalıdır.
Tekneye bir halat bağladığınızdan emin olun, ardından vinci serbest bırakın ve vinç hattını ayırın.
Tekneyi hafifçe iterek veya tekneyi güç altında römorktan çekerek suya indirebilirsiniz.
Tekne iner inmez, araçtaki kişinin devam edebilmesi için çekici aracı park yerine geri gönderin. Ek donanım ve yolcu yüklemek için tekneyi rampadan uzak bir yere taşıyın. Böylece sizden sonraki kişiler de rampayı kullanabilir.
Tekneyi Denizden Römorka Yükleme
Tekneyi römorka geri almak için gerekli adımlar, indirmenin tersidir ve suya indirme ve geri alma konusunda diğerlerine karşı nazik olmalısınız.
Mümkünse tekneyi rampaya almadan önce boşaltın.
Römorku tekrar suya indirin, çekici aracın lastiklerini tekrar suda değil su kenarında tutun.
Tekneyi suya daldırılmış römorkun üzerinde dikkatlice hareket ettirin, bir pruva halatı takın ve yükseltmeden önce motoru durdurun.
Tekneyi römorka vinçle kaldırın ve sabitleyin.
Römorku ve tekneyi temizleme, yeniden yükleme, ekipmanı emniyete alma ve güvenlik kontrolü için rampadan çıkartın.
Sintineden suyun tahliye olmasını sağlamak için tahliye tapasını çıkarın.
Bu konuyla ilgili bir diğer yazımızı okumak için Tıklayın…