Rıhtımdan yelken ile ayrılmanın ya da yanaşmanın anahtar noktalarından biri rıhtımın rüzgaraltı tarafında olmaktır. Rıhtımı rüzgâr yönünde terk etmeye çalışırsanız rıhtım boyunca sürüklenmeler, kaymalar ve kazalarla karşılaşabilirsiniz. Bu aşamada tabii ki usturmaçalardan da efektif faydalanmak gerektiğini unutmayın.
8 metreden kısa teknelerde tekneyi halatlardan çekerek yönlendirmek rıhtımdan açmak daha kolaydır. Ancak daha büyük teknelerde motor yardımı ile rıhtımdan ayrılmak her zaman daha güvenlidir. Rıhtımdan ayrılma aşamasında tekne dümen dinleyecek hızda olmalıdır. Daha fazlası her zaman sakıncalı ve gereksizdir. Hem limandaki diğer teknelerin hareketlerinden doğabilecek tehlikeler açısından hem de olası kazalardan kaçınmak için bu hız idealdir. Bu arada hızlı giderek diğer tekneleri yalpaya düşürmek de pek şık bir davranış tarzı sayılmaz.
Rıhtımdan yeteri kadar güvenli bir uzaklığa ulaşıldığında usturmaçalar toplanmalı ve halatlar roda edilerek toplanmalıdır. Motorla ayrılmadan önce kendi teknenizin ve diğer teknelerin halatlarına pervanenizin takılması ve kesmemesi için gereken önlemi alın.
Bir şamandıraya, tonoza yaklaşırken de aynı şekilde rüzgaraltı taraftan yaklaşmak en uygunudur. Teknedeki mürettebat bağlanacak yer hakkında bilgilendirilmeli. Bir kişi gönder ile halatı tekneye alarak tekneyi güvene alacak şekilde bağlayabilir. Yaklaşma sırasında tahmini 2-3 tekne uzunluğu kadar yaklaşıldığında tekne hızı kesilmelidir. Şamandıraya tekneyi bağlayan kişi daha hemen kaptana bilgi vermelidir.