Yıldız`dan gelen rüzgara ilk göre ilk seyir 46° ile 314°`de Orsa olarak başlar.
Sanıldığının tam aksine rüzgar üstüne seyir teknenin en hızlı seyri gibi gelir ve rüzgara 50° ile 310° sınırına gelindiğinde sona erer.
Rüzgarın gelişine 45°’den başlayıp 50°’de biten 4° – 5°’lik II. derece hızlı seyirdir. Oldukça zordur ve bu derecelerde sürekli kalmak da tekneyi yorar, dümenciyi yorar, yelkenleri yıpratır, armayı zorlar.
Ama….. en zevkli, en mücadeleci seyirdir. Tekne alabildiğine rüzgar altına doğru yatar. Küpeşteler ile denizler bir olur. Bu denizcilere büyük haz verir. Ancak, sert havalarda teknenin tüm donanımı ve mürettebata aşırı yük biner. Bu yüzden hemen dar apaza geçilir ve bu yük hafifletilir.
Denizle inat olmaz. Denize saygı bizden 😉 .
Orsa seyir için teknenin yelken ve trimi tekneyi kendiliğinden bir parça orsaya kaçıracak şekilde ayarlanır. Orsa seyirde yelkenler daima rüzgârla dolu olmalı, iskota halatları gergin fakat yeterli derecede gergin tutulmalıdır. Orsa gidilirken teknenin yolu kesilmeyecek şekilde pruva rüzgâra açık tutulmalı, dümen bırakıldığında tekne rüzgâr üstüne kaçacak gibi olmalıdır.
Orta kuvvette bir rüzgâra karşı yelkenleri yapraklatacak kadar fazla orsa etmeksizin borina seyir yapılır. Eğer hava daha sertleşirse, biraz daha orsaya sokulup hafif yapraklanmaya bakılmaksızın, iskotalar biraz laçka edilir. Tehlikeli sağanaklarda, tekneyi alabora olmaktan kurtarmak için iskotalar olduğu gibi bırakılıp dümen iyice orsaya basılır.
Tekne en yüksek sürati borina seyirde (bayağı orsa seyir) kazanır. Rüzgâr çok sertleşince tiramola dönüp pupaya alıp savuşturmak bazen tekne devrilmesi veya direk kırılması gibi kazalar doğurur.