Rüzgâr üstüne doğru yapılan seyirlerin püf noktası, yelken yapılamayan alanın tam ucunda bir rota tutturmak ve rüzgâra fiziksel olarak olabildiğince yakın olmaktır
Hangi tarafta yelken yaptığınıza bağlı olarak kadranda 10.30 ya da 1.30 civarında, rüzgâr hiçbir zaman tam anlamıyla sabit olmadığı için uçta sabit kalabilmek için sürekli olarak dikkat edilmesi ve ince dümen ayarları yapılması gerekmektedir. Orsa seyri için yelkenlerinizi oldukça gergin bir şekilde trimlemelisiniz. Yapraklanmaya başladıklarında, artık yelkenlerinizi trimleyemezsiniz. O sebeple, yelkenleriniz yapraklanmayana kadar rüzgârdan kaçmalısınız (dümen palasıyla).
Yelkenleriniz rüzgârla dolduğunda, yelkenler yapraklanmadan rüzgâra daha yakın seyredip seyredemeyeceğinizi anlamak için teknenizi biraz rüzgâra doğru çevirin.
Rüzgâr üstü seyri, modern bir başarıdır. Kolomb, karavelasındaki kare yelkenleri paraşüt gibi kullanarak ve gemisini apaz ve pupa seyirlerinde yürüterek okyanusu geçmişti. Ancak tekneniz, yelken ve salma veya hareketli salma ve dümen palası tarafından üretilen kaldırma kuvvetinden etkin şekilde yararlanarak rüzgâr üstü seyri yapabilir. Bu sebeple, rüzgâra Kolomb’dan çok daha yakın seyredebilirsiniz.