Kaloma derinliğin ve demirin tekneye bağlandığı yerin (baştaki demir makarası) suya olan mesafesinin toplamının katı olarak hesaplanmalıdır. 8-12 metre boyundaki teknelerde bu mesafe 1 metre olarak kabul edilebilir. Kaloma için 4 ile 7 arasında sayılar verilir. Uygulamada kolay akılda kalan bu değerler kullanılabilir. Kaloma vermek için çevrede diğer demirli teknelerle olacak ilişkinizi, rüzgârın durumunu ve dalgayı dikkate almalısınız. Sakin bir koyda kısa bir kaloma teknenizi tutmaya yeterse de çalkantılı denizde ve rüzgarlı havada yetersiz kalabilir. Aşağıda hangi kaloma boyunun ne kadar tutma sağlayacağı % olarak verilmiştir. Zemin koşulları, çevre koşulları ve yakındaki tekneler dikkate alınarak aşağıdaki bilgiler ışığında ne kadar kaloma vermeniz gerektiğine kendiniz karar vermelisiniz.
Kaloma 2:1 Tutunma(%): 10
Kaloma 4:1 Tutunma(%):55
Kaloma 6:1 Tutunma(%):70
Kaloma 8:1 Tutunma(%):80
Kaloma 10:1 Tutunma(%):85
Kaloma>10:1 Tutunma(%):85
Görüldüğü gibi ona bir kaloma ve sonrasında tutunma gücünde bir fark oluşmamaktadır. Bu nedenle aşırı kaloma vermek tutma için işe yaramaz. Çok uzun kaloma ancak fazla teknenin olmadığı bir yerde bırakılabilir. Bir çok tekne aşırı uzun kaloma vererek daha sonra gelen teknelerin aynı bölgeyi kullanmalarını engellerler. Her ne kadar önce demirleyen teknenin önceliği olsa da aynı mekanın paylaşılabilmesi için gerektiğinden fazla kaloma bırakmak doğru değildir.
Demir üstünde istediğimiz kadar kaldık, artık demir alma zamanı. Demir almak için yapılması gereken ilk işlem motoru çalıştırmaktır. Yelken ile de demir alınabilir ama gerekmedikçe yapılması önerilmez. Motoru çalıştırmamızın asıl nedeni teknenin kontrol edilebilir bir durumda olduğunu kontrol etmektir. Demir aldıktan sonra motorunuzun çalışmadığını fark ederseniz sürükleneceğiniz çok açıktır. Elektrikli ırgatların bir çoğu motor çalıştırılmadan çalışmaz. Her ne kadar şarjlı bir akü yeterli enerjiyi sağlayabilirse de, motorun çalıştırılması akülere sürekli destek sağlar.
Demir almada tüm yük ırgata veya kişiye bırakılmamalıdır. Motor ile demirin bulunduğu yöne (genellikle rüzgâr üstüne) gidilir ve halat veya zincirin boşu alınır. Demirlemeden ayrılırken motorun 5-15 saniye kadar ileri verilmesi genellikle yeterli olur. Tekne hareket ettikten sonra demir alınmaya başlanır. Halat veya zincir denize dik hale gelince kısa bir süre beklemek doğru olur. Böylece gergin bir şekilde tekne başının hemen altında olan demirin zeminden kurtarılması mümkün olur. Eğer demiri kurtulmazsa bu konumda bir süre beklemek gerekir. Tekne başının küçük dalgalar ile veya tekne üzerinde kişilerin yer değiştirmesi ile teknenin su üzerinde kalma kuvveti (yüzmesi) demiri dipten kurtarır. Eğer demir bu şekilde kurtulmaz ise motor ile çok kısa süreli manevra yapılabilir. Demir kurtulduktan sonra güvertede baştaki makarası üzerinden çekilir. Demir makara üzerine oturtulana kadar çekmeye devam edilir. Ve zincirin gergin kalmasına dikkat edilir. Demir dipten ayrıldıktan sonra motor ile hareket etmek doğru değildir. Demir kurtulur kurtulmaz dümendeki kişi yol yapmaya başlarsa demir ve zincir tekne başına sürterek hasara neden olur. Demir kendi makarasına gelene kadar hareket edilmemelidir.