Bu yazımızda teknede “naylon halat kullanımı” konusunu okuyabilir, naylon halatların kullanım yerlerini ve önerileri okuyabilirsiniz.
Tekne halatları konusunda hangi halatı nerede kullanalım sorusu her zaman güncel konulardan biridir. Bu yazımızda da naylon halatlar ile ilgili bilgileri paylaşıyor olacağız.
Naylon halatlar 2. Dünya Savaşı sonrası naylon halat kullanımı daha yaygın olarak kullanılmaya başlanmış ve uzayabilme özelliğinden dolayı tekne dünyasında demir halatı, palamar, dingi parimaları olarak sıklıkla kullanılmışlardır.
Naylon halatlar boylarının beşte biri kadar yani %20 kadar uzayabilirler. Naylon halatların uzayabilme özelliği teknenin demirdeyken yarattığı büyük enerjiyi emmesini sağlar. Böylece teknede halat kopması, çapanın yerinden çıkarak taraması, koçboynuzu, kurtağzı gibi donanımlara zarar vermesi gibi durumların da önüne geçilmiş olur.
Naylon halatlar sağlam, hafif ve çabuk kuruyan özellikleri ile oldukça verimli halat tipleridir. Ayrıca çürümeye karşı da dayanıklıdırlar. Ancak morötesi ışınlar bu tip halatlara zarar verirler.
Naylon halat kullanımı ile ilgili olarak kullanılmaması gereken yerler ise mandar ve ıskotalardır. Buralar için fazla esnektirler. Bu esneklikten dolayı emniyet halatları ve kösteklerinde kullanılmamalı, bu durumda dakron halatlar kullanılmalıdır. Bu arada belirtilmesi gereken diğer bir nokta da dakron halat ile naylon halatların gözle ayırt edilemeyecek kadar benzemeleridir. Bu duruma da dikkat edilmelidir.