Tekne Motorunu Çalıştırma Kuralları:
Denizcilik bir kurallar bütünüdür. Tüm ekipmanları güvenli ve belirli kurallara göre kullanmak esastır. Bu açıdan "tekne motorunu" çalıştırırken de temel bazı kuralları uygulamak, gerekli adımları teker teker geçmek gerekir. Aşağıda aşamaları ile birlikte tekne motoru çalıştırma prosedürünü okuyabilirsiniz:
1- Eğer teknede motor bölmesinde fan varsa çalıştırarak işe başlamak en iyisidir. Yoksa motorun bulunduğu bölüm kapağını bir süre açarak havalanmasına izin verin. Bunun sebebi tekneyi en son kullandığınızdan bu yana motor bölmesinde yakıt buharı birikimi olmuş olabilir. Genellikle içten takma motorlar ya da stern drive motorların bulunduğu konumlarda aküler ve kablolar yer almaktadır. Bu da ateşleme sırasında olası bir kıvılcımla teknede yangına sebep olabilecek bir durumdur. Bu tehlikeli yakıt buharı aslında detektörlerle de tespit edilebilirse de teknenizde bunlardan biri yoksa burnunuzu da kullanmayı deneyebilirsiniz.
2- Sonraki aşama ise yakıt pompasını sıkarak motora yakıt iletme işlemidir. Platik pompayı birkaç kez sıktıktan sonra sertleştiğini fark edersiniz. Bu pompalamanın yeterli olduğu anlamına gelir.
3- Motorun vites kolunu boş pozisyonuna getirin. Çoğu motor vites boşta değilken çalışmaz ya da marş motorunu çalıştırmanıza izin vermez.
4- İçten takma tekne motorları ve bazı performans teknelerinde yakıt kolu ve vites kolu birbirinden ayrılmıştır. Yakıt kolunun topuzu kırmızı, vites kolunun topuzu ile siyah renktedir. Çalıştırma durumunda kırmızı kol biraz ileride, siyah kol ise ortada yani boş pozisyonda olmalıdır.
5- Gerekiyorsa jikle çekilebilir. Ancak enjektörlü motorlarda buna gerek olmaz. Marşa 5 – 10 saniye basarak motoru çalıştırın. Gaz kolunun fazla açık olmamasına dikkat edin. Aksi halde motor çok yüksek bir devirle çalışmaya başlayacaktır.
6- Genellikle ilk 10 saniye geçinceye kadar motor çalışmış olmalıdır.
7- Motor çalıştıktan sonra (20 saniye kadar) motoru rölanti moduna getirerek ısınmasını sağlayın.
8- Hareket etmeden önce motorun bir süre çalışarak ısınması için biraz zaman verin. Hem olası aksilikleri önlemiş olursunuz hem de motorda bir arıza varsa gözleyebilirsiniz.
9- Eğer teknenizde çift motor varsa aynı işlemleri her iki motor için de yapın. Bir motor çalışıyorken diğerinin çalışma sesini duymanı güç olabilir. Bunun için devir saatini kontrol ederek motorun çalışma durumunu görebilirsiniz.