Mandar halatını kilitleme güvenli bier yelken seyri için vazgeçilmezdir. Bu yazımız mandar halatını kilitleme üzerine…
Ana yelkeni düzgün bir şekilde çektikten sonra, mandarın kaymamasını sağlayın. Bunun önemini ayrıca söylemeye gerek yoktur herhalde. Bunu nasıl yapacaksınız? Aşağıdaki donanımlardan biriyle mandarı sağlama alın.
Koçboynuzu: Dingi teknelerde ve daha küçük sabit salmalı teknelerde mandarları volta etmede kullanılan yaygın bir kilit (yük altında halatı tutan bir mekanizma). Bunlar, bozulacak herhangi bir hareketli parçası olmayan basit teçhizatlardır.
Bu kilitlerden herhangi biri etrafına halat dolamak için, kilidin gövdesi etrafına bir tam sarımlı halat dolayın. Bu sarım, kilitlerken veya kilidi çözerken halatın kaymaması için gerekli sürtünmeyi sağlayacaktır. Daha sonra halatı koçboynuzunun etrafında sekiz şekilde volta edin, böylece son turda bir bağ yapmış olursunuz ve halatın ucu altta kalır.
Kıstırma veya halat kavrama: Ağır bir yük altında bile bir halatı “ezerek” kaymasını önleyen, manivela kolu bulunan mekanik bir parçadır. Genellikle, halatlar üzerindeki yükün daha fazla olduğu daha büyük teknelerde bulunur. Çoğu kıstırmaç, kendisi kapalı olduğunda halatı çekmenizi sağlar ancak halatı boşlayamazsınız. Ana yelkeni çekerken kıstırmacı açık bırakın, böylece yelken besleme noktasında sıkışırsa mandarı çabucak boşlayabilirsiniz. Yelken çekiliyken ve orsa yakası doğru gerginliğe ulaştığında, yalnızca kıstırmacın kolunu indirerek mandan uygun durumda kilitleyebilirsiniz.
Yüklü bir halatı tutan kıstırmacı açmadan önce, çok dikkatli olun. Vincin etrafına birkaç tur halat sarın ve kıstırmacın arkasındaki halatın gerginliğini almak için yeterince çekin, böylece halat boşaldığında ellerinizi yakmaz.