Deniz araçlarını sınıflandırmanın yollarından biri de kullanım amaçlarına göre değerlendirmektir. Bu yazımızda kısaca kullanımlarına göre tüm tekne tiplerine değineceğiz.
Servis Tekneleri: Bunlar genellikle yardımcı tekneler olarak adlandırılabilirler. Daha büyük teknelere insan, yük, kumanya, ekipman taşımak için kullanılabilen teknelerdir. Genellikle 8-10 feet uzunluğunda olurlar ve genelde kürekle yürütülürler. Ancak bir kısmı da küçük dıştan takmalarla kullanılırlar. Seyir sırasında çoğu kez daha büyük bir tekne tarafından çekilerek götürülürler.
Şişme Botlar: Bu tip tekneler oldukça istikrarlı yapıya sahip olup aynı boyuttaki normal teknelerden oldukça fazla ağırlık taşıyabilirler. İçleri su ile dolu olduğunda bile batmazlar. Yine bu tekneler de servi botu olarak kullanılabilir. Güvertede taşınabilir ya da söndürülüp bir dolapta muhafaza edilebilirler. Bu teknelerde genelde dıştan takma motorlarla yürütülürler. Şişme bot sınıfında RIB denilen bir grup daha vardır. Bu tiplerde ise teknenin taban kısmı fiber, yan tüpleri yine şişmedir. Bu tekneler tamamı fiber teknelerden daha hafiftirler.
Günübirlik Tekneler: Bu tip tekneler küçük, sportif veya gün içinde kullanmak, balıkçılık için kullanılan küçük teknelerdir. Bunların üstleri genelde tamamen açıktır. Deniz koşullarına dayanıklılıkları borda yüksekliğine endekslidir.
Bowrider: Bu tip teknelerde teknenin kokpitinin önünde bir cam ve onun önünde de yine oturmak için ayrılmış bir bölüm vardır. Bu tip teknelerde ön tarafta oturanlar için tehlike her zaman mevcuttur. Özellikle hızlı dönüşlerde düşerek teknenin kendi pervanesi veya gövdesinin çarpması ile ölümcül kazalar gerçekleşebilir.
Açık Deniz Balıkçısı: Bu tip teknelerde ise yükseltilmiş bir güverte bulunur. Genelde bir orta konsol teknenin yönetimi için kullanılır. Genelde güçlü dıştan takma motorlar ile kullanılırlar. Genelde güverte derinlikleri de fazla değildir. Bu güvenlik açısından biraz risklidir.
Cuddy Kabin Tekneler: Bu tekneler ise gecelik konaklamalarda da kullanılabilecek oldukça küçük bir kamaraya sahiptirler. Ancak genellikle bu amaçla kullanılmazlar. Daha çok kuru kalması gereken eşyalar, ekipmanlar, güvenlik araçları için kullanılırlar. Bizdeki yarım kamaralı teknenin karşılığı olan tekne tipidir. Bazı modellerde portatif tuvalet de bulunabilir. Yarım kamaralı teknelerin dezavantajlarından biri teknenin ön tarafına geçmenin çok zor olmasıdır. Örneğin çapa atma toplama için teknenin baş tarafına geçmek her zaman zordur.
Cruiser Tekneler: Tekne yaşamını kolaylaştıran kamara, ocak, tuvalet ve su tesisatı ve diğer imkanları barındıran teknelerdir. Bu tip tekneler birçok çeşit ve boyutta olabilirler. 30 feet civarında ve üzerindeki tekneler genelde içten takma motorlu olup, daha küçük cruiser modellerinde dıştan takma motorlar bulunabilir.
Pantoon (Duba) Tekneler: Korunaklı sularda kullanım için uygun olan bu tekneler en basit şekliyle iki ya da daha fazla silindirik yüzer platformlar üzerinde inşa edilirler. Tamamına yakını dıştan takma motorlar ile yürütülürler. Bu tür tekneler sığ sularda rahatlıkla seyredebilir. Balıkçılık, çalışma platformu, parti teknesi gibi amaçlarla kullanılırlar.
Ev Tekneler: Ev tipi tekneler sahiplerine oldukça fazla yer verirler. Denize elverişlilik açısından oldukça dezavantajlı bu tekneler daha çok kıyı, iç sular, korunaklı alanlarda uygundurlar. Büyük dalga boyları için yetersiz olan bu tip teknelerin güverteleri alçak, pencereleri büyüktür. Bu da onları savunmasız bırakacaktır.
Kanolar: Sportif veya hobi amaçlı kullanılan bu deniz araçları ekonomik fiyatlı ürünlerdir. İyi bir denge, kürek çekme tekniği, tekneyi yönlendirebilme becerisi gerektirir. Basit bir araç olarak görülse de risksiz olduğu düşünülmemeli güvenlik önlemlerine önem verilmelidir.
Jet-Ski: Bilindiği gibi jet motorlarıyla donatılmış bu araçlar dört kişiye kadar yolcu taşıyabilirler. Yüksek manevra kabiliyetleri, sığ sularda kullanabilmeleri, çok süratli olmaları ve bu hıza kısa sürede çıkabiliyor olmaları avantajları arasındadır.