Her zaman söylenen bir şey varsa o da denizde güvenlik her şeyden önce gelir. Güvenlik açısından büyük tekneler daha fazla güven verse de birçok küçük tekne sahibi denize açılmaktadır. Özellikle sezon başladığında teknelere misafirler de yoğun olarak davet edilmektedir. Tekne sahiplerinin öncelikle tekne ve güvenlik hakkında bilgilendirme yapması unutulan ama çok önemli bir konudur. Seyre çıkmadan önce verilecek birkaç bilgi bazen hayat kurtarabilir. Bu bilgiler neler olabilir? Birkaç örnek verecek olursak, ilk yardım çantasının yeri, can yeleklerinin yeri ve kullanımının nasıl olacağı, yangın söndürücünün yeri, tekne tuvaletinin nasıl kullanılacağı, vhf varsa acil durumda iletişimin nasıl kurulacağı, tekneden biri düştüğünde uygulanacak prosedür… Bu liste uzayıp gidebilir, ancak en azından bu bilgileri paylaşmanızda büyük yarar olacağına emin olabilirsiniz.
Yüzme biliyorum, yine de can yeleği kullanmalı mıyım?
Yaygın inanışın aksine tekne kazaları açık denizde gerçekleşmez. Çoğu kaza kıyıya yakın yerlerde koylarda ve gündüz vakti gerçekleşir. Ayrıca ölümcül kazaların %80’i kullanıcı hatasından meydana gelmektedir. Bu ölümcül kazalarda görülen başka bir ayrıntı ise kazazedelerin %80’ine yakınının can yeleğinin olmamasıdır. Başka bir istatistik ise tekne kazalarında ölenlerin %70’inin yüzme bilenler olmasıdır. Aslında tüm bunlar bize can yeleği kullanmanın hayatta kalmak için ne kadar da önemli olduğunu gösteriyor.
Küçük teknelerde güvenliği etkileyen diğer bir faktör de teknenin stabilitesidir. Teknenin dengesinin bozulmaması için seyir yapılacak hava koşullarına uygun yük ve yolcu alınmalıdır. Teknelerin üzerinde kapasitelerinin üretici tarafından belirtildiği plakalar bulunur. Bu bilgilere göre uygun maksimum yolcu ve yük kapasitesini öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu tür teknelerde teknenin ağırlık merkezini bozmayacak şekilde dengeli bir yükleme yapmak da sert havalarda size avantaj sağlar.
Eğer yine de tekneniz alabora olursa ne yapılmalı?
Öncelikle ilk adım olarak henüz giymediyseniz can yeleğine ulaşıp giymeye çalışın. Sonrasında da hemen yolcuları sayın. Herkesin su üzerinde olduğundan emin olun. Herkes su üzerindeyse teknenin yanından ayrılmadan (tabii batmadıysa) bekleyin. Mümkünse tekneye tutunun ya da yüzen bir objeye tutunarak su üzerinde daha kolay durmanın bir yolunu arayın. Bunları yaptıktan sonra diğer teknelerin dikkatini çekmeye çalışın ve kurtarılmayı bekleyin. Mümkün olduğunca çabuk herkesi suyun dışına almaya çalışın. Genelde kazazedeler teknenin yanından ayrılmayı daha uygun bulurlar. Ancak kesin bir kural olarak “tekne sizi terk etmeden siz tekneyi terk etmeyin” sözünü aklınızdan çıkarmayın. Böyle yaparak hem daha kolay görünür ve bulunursunuz hem de suda tutunabileceğiniz büyük bir objeniz olur.