Acemilerin en sık yaptığı hata, tramola atmaya çalışırken yelken yapılamayan alanda sıkışıp kalmak ve manevra kabiliyeti olmaksızın suda hareketsiz kalmaktır. Bir arabadaki gibi, eğer tekne hareket etmiyorsa dümen veya yekenin hiçbir işlevi olmaz. Yelken yapılamayan alanda sıkışıp kalmaya kör tramola denir. Bir tramola esnasında yelken yapılamayan alanda tekneyi döndüremediğinizde, çok yavaş döndüğünüzde yahut rüzgâr yönüne çok yakın bir açıyla yelken yapmaya çalıştığınızda kör tramolaya düşersiniz.
Teknenizin (floksuz) kör tramoladan kurtulup yeniden hareket etmesi için, şu adımları takip edin:
1. Ana yelken ıskotasının kilidini açın ya da boşlayın.
Ve tekneniz orsaya dönene kadar boşlamaya devam edin. Teknenizin yelken yapılamayan alandan çıkabilmesi için ana yelken ıskotasının boşlanması gerekir.
2. Yekenizi ters tarafa itin ya da dümeninizi çevirin.
Tekneniz orsa pozisyonuna geri dönene kadar dümeni alabanda edin. Sabırlı olun; tekne geriye doğru gitmeye başladığında döner. Aslında, üç noktalı dönüşün yelkendeki karşılığını yapıyorsunuz. Süreci hızlandırmak için ana yelkeni desteklemek amacıyla bumba itilebilir ve teknenin geri gitmesine yardıma olabilirsiniz.
3. Yelkenleri trimleyin ve dümdüz ilerleyin.
Kurtuldunuz!
Kulağa çok kolay geliyor, değil mi? Ancak acemi yelkenciler sabırsızdır ve geriye doğru giderlerken öne arkaya hareket ederek kör tramolada kalmaya devam ederler. Apaz seyrine geçene kadar dümeni alabanda edin.
Teknenizin bir floku varsa kör alanın kıskacından kurtulmak için ekstra ve güçlü bir aracınız var demektir. Floku bulunan bir teknede kör alandan kurtulmak için şu adımları izleyin:
1. Flok ıskotasını bir tarafa yekeyi diğer tarafa itin.
Rüzgârı kafadan alıyorsanız, her iki taraf da aynıdır. Flok, arkadan dolar ve pruvayı iter.
2. Ana yelken ıskotanızı boşlayın, böylece ana yelken, tekne dönene kadar dolmaz ve apaz seyrine doğru yönelir.
Yekeyi, flokun ters tarafına doğru alabanda edin. Dümeni ise floka doğru çevirin.
3. Flok ıskotasını boşlayın ve tekne hız kazanmaya başladığında yelkenleri “doğru” kontrada trimleyin.
4. Tekne yeniden hareket etmeye başladığında tekrar rüzgârı kafadan almayı önlemek için yekeyi ya da dümeni doğrultun.