Can yelekleri İngilizce’de PFD’s (Personal Flotation Devices) kısaltması ile kullanılırlar. Biz de ise bilindiği gibi hepsine can yeleği denilir. Bu güvenlik araçlarının da standartlar çerçevesinde üretilmiş olması çok önemlidir. Bu açıdan can yeleği satın alırken buna dikkat edilmeli. Riskli bir durumda hemen can yeleğinizi giymelisiniz. “Ben iyi yüzme bilirim.” Demeyin. Boğulanların %80’i yüzme bilenlerdir. Yaygın kullanılan can yelekleri şişirmeye gerek olmadan direk giyilerek kullanılanlardır. Ancak yeni nesil şişirilebilir olan can yelekleri giyilmesi kolay ve üzerinizdeyken daha konforlu hareket edebilmenizi sağlayacak şekilde tasarlanmışlardır. Bunlar genelde manuel olarak şişirilenler, otomatik şişenler ve hem otomatik hem de manuel şişirilenler olmak üzere üç tipte üretilirler.
Can Yeleği Tipleri
Tip 1: Açık deniz tipi olarak da adlandırılan bu tip can yelekleri denize düşme durumunda yüzünüzü yukarı doğru çevirir ve su üstünde tutar. Bunu da genelde 12 saniyede gerçekleştirir. Bu tiplerin köpük dolgulu ya da şişirilebilir tipleri bulunmaktadır. Çok konforlu olmamakla birlikte güvenlik açısından en etkili tip 1 can yelekleridir.
Tip 2: Daha çok kıyı tipi kullanım için tasalanmış can yelekleridir. Bu tiplerde de yüzünüzü yukarıya döndürme özelliği bulunur. Tip 1 lere göre daha konforlu daha rahat kullanımları vardır. Ancak yüzdürücülükleri daha azdır.
Tip 3: Bu tip yelekler daha çok yüzdürme yardımcısı adıyla anılır. Kazazedenin yüzünü su üstüne döndürme özellikleri yoktur. Kısa sürede kurtarma amacı için hizmet ederler. Sörf, kıyı balıkçılığı, jet ski kullanıcıları genelde bu tipi tercih ederler. Çok konforludur ve değişik renk ve tipte üretilirler.
Tip 4: Can simidi olarak da adlandırılan bu tip yüzdürme araçları giyilebilir olmayıp daha çok tutunmayı ve kurtarılana kadar kazazedeyi su üstünde tutmayı amaçlamaktadır.
Tip 5: Bu grup ise daha çok özel aktiviteler için tasarlanmıştır.
Hangi tip yüzdürme aracınız olursa olsun, alıp teknede bir yere koyup bırakmayın. Mutlaka daha önce giyerek deneyim kazanın. Özellikle çocuklara bu deneyimi kazandırmak acil durumda kısıtlı olan zamanı efektif kullanmanızı sağlayacaktır. Çocuklar, engeliler, yaşlılar, yüzme bilmeyenler teknede sürekli can yeleği giyebilirler.