Kış geldi çattı…Kış aylarında teknede genelde daha az zaman geçiririz. Ancak bu zamanı uzatmanın bazı yolları var. Bu yazımızda 10 ipucu ile bu konuya değineceğiz.
İçerik Tablosu
Özellikle pandemi sonrası denizciliğe ilgi oldukça arttı. Siz de bu kişilerden biriyseniz ve balıkçılığa da merak sardıysanız, kış aylarında da neden bu keyiften mahrum kalasınız?
Evet gelelim madde madde 10 ipucumuza…
İşte İşinize Yarayacak 10 İpucu
1 – Ayaklarınızı Koruyun:
Buz gibi havada ıslak ayaklarla kalmak kadar kötüsü yoktur. Bunun için güverteye uygun, su geçirmez, kaymaz botlar edinin. Balıkçılık için üretilen plastik botlarda genelde yalıtım yoktur. Bundan dolayı birden fazla kat çorap ve mümkün ise ayak ısıtıcılarından yararlanabilirsiniz.
2- Katmanlı Giyinin:
Giysilerinizi sıcak ve kuru tutmak önemlidir. Birden fazla kat giysi, tek kat kalın giysiden her zaman daha sıcak tutar. Ayaklarınız için yün çoraplar, başınız için bere veya kapüşonlu bir ceket, eldivenler unutulmamalı. Ayrıca yedek giysi de sizin veya bir arkadaşınızın ihtiyacı için bulundurulmalıdır. Unutmayın…kötü hava yoktur, yanlış giysiler vardır.
3- Buza Dikkat:
Hava sıcaklığı donma derecesinin altına düştüğünde güvertede, küpeştede ve rıhtımda don gerçekleşebilir. Kötü bir düşme durumu hatta denize düşmemek dikkatli olunmalıdır.
4- Hava Durumunu İzleyin:
Kabul gören uygulamalardan yerel hava durumunu sık sık kontrol edin. Asla gerçekten uygun olmayan havada rıhtımı terketmeyin.
5- Korunun:
Rüzgar ve serpintiden korunmak için teknenizdeki seçenekleri değerlendirin. Bir branda imalatçısı size yardımcı olabilir.
6- Isıtıcıyı Kullanın:
Özellikle kamaranızda ısıtıcı varsa yararlanın. Buz gibi soğuktan sonra sıcak kamara ilaç gibi gelir. Kamarayı kuru ve sıcak tutmak moralinize de iyi gelecektir.
7- Motor Yağı Seçimi:
Motor üreticileri soğuk havalarda tekne kullanımı için daha düşük viskoziteli yağların kullanımını önermektedir. Daha verimli kullanım için servisinizde danışabilirsiniz.
8- Avda Daha Derinde ve Daha Yavaş:
Kış aylarında balıklar daha sıcak olan derin sularda daha çok zaman geçirir. Aynı zamanda da daha yavaş hareket ederler. Avınızı bu duruma uygun şekilde planlayabilirsiniz.
9- Sıcak İçecekler:
Rıhtıma yanaşana kadar alkol alımı önerilmiyor. Sıcak içecekler veya çorbalar tercih edilebilir.
10- Güvenliği Önceleyin:
Can yeleğinizi mutlaka kullanın. Açık denize çıkacaksanız bir EPIRB cihazı iyi bir fikirdir. Tabii ki çalışır durumda olmalarını sağlamak gerektiğini söylemek gerekmez her halde…Ayırca VHF telsizinizin olması acil durumda denizdeki personele kolayca ulaşmanızı sağlar. Asla bir cep telefonuna güvenerek açık denize çıkmayın.
Bir de her zaman nereye gideceğinizi ve ne zaman geri dönmeyi planladığınızı birilerine söylemeyi unutmayın…
Güvenli Seyirler….
Bu yazımız ilginizi çektiyse “Kış Aylarında Tekne Giyimi” konulu yazımızı okumak için Tıklayın…