Tekne kiralamak çok keyifli, heyecan veren, macera dolu bir tatil sunar. Ancak denizin kuralları vardır ve bunlara uyulmadığı zaman kaza tehlikesi, güvenliğinizin tehdit altına girmesi an meselesidir. Kiralık bir teknede de olsanız teknenin kaptanının siz olduğunu teknenin ve teknedekilerin sorumluluğunun sizde olduğunu hiçbir zaman unutmayın. Aynı şekilde deniz trafiği içerisinde geçiş kurallarını bilmeniz ve uygulamanız da zorunludur. Karşı tarafın da güvenliği için gereken maksimum özeni göstermelisiniz. Burada bir noktaya daha dikkatinizi çekmek istiyoruz. Çatışmayı önleme kuralları ve geçiş üstünlükleri çok net bir şekilde kurallarla belirlenmiştir ve her teknede bulunması zorunlu çatışmayı önleme kılavuzu ile yayınlanmıştır. Ancak karşınızdaki tekne bunu uygulamıyor diye siz kazaya sebep olabilecek manevralardan kaçınmalı, olası bir durumda oluşabilecek kazayı önleyebilmek adına gereken çabayı göstermelisiniz.
Kiralık teknelerin tamamı genellikle sigortalanmıştır. Sigorta şirketleri sizin tekneye ya da başka bir tekneye verdiğinizi hasarı teminat kapsamına almıştır. Ancak bu sizin ödediğiniz depozito bedelinin üzerindeki miktarlar içindir. (2000-3000 Euro civarındadır) Ancak sizin kaza ile ilgili suçsuzluğunuz kesin ise depozitonuzu kurtarma şansınız olabilir. Kazayı belgelemeli, krokisini çizmeli ve fotoğrafını çekmelisiniz. Ayrıca kaza sonrası karşı tekne kaptanından alabileceğiniz evrakları da temin etmeye çalışın. Bunlar, kaptanın yetki belgesi, diğer teknenin sigorta evrakları, Kaptan tarafından imzalanmış şeması çizilmiş kaza raporu mutlaka olmalıdır. Anlaşmazlık durumlarında ise Sahil Güvenlik (158) ya da liman başkanlığına bilgi verilerek destek alınabilir.
Ancak bir kaza durumunda öncelikle ani tepkiler vermek yerine sizin teknenizdekilerin ve diğer teknede bulunanların sağlık durumları, teknelerin su yapma durumu ve her türlü yardım ihtiyacı hemen değerlendirilmelidir.
Kazasız ve huzurlu tatiller dileğiyle