Kontra değiştirmenin (yön değiştirerek rüzgârın teknenin diğer tarafına esmesi) bir diğer yöntemi, rüzgârı arkadan almak ve kavança atmaktır.
Yelken seyirleri diyagramında rüzgâr altı yönünde yelken yapılamayan bir alan olmadığı için kavança atmak tramola atmaya göre daha kolay olmalıdır. Ve bir bakıma kavança atmak daha kolaydır çünkü tramola atarken rotanızı 90 derece değiştirmeniz gerekirken kavançada birkaç derecelik bir değişiklik yeterlidir. Ancak bumba havuzlukta savrulduğu için kavança atmak tramola atmaya göre daha tehlikelidir. Kavança atmadan önce, yelkenlerin hoşlandığı geniş apaz veya pupa seyrinde olmanız gerektiğini unutmayın. Apaz seyrinde de kavança atmaya başlayabilirsiniz, ancak bu daha büyük bir dönüş gerektirir.
Aşağıdaki adımlar nasıl kavança atılması gerektiğini detaylı bir şekilde açıklar
1. “Alesta kavança!” diye bağırarak mürettebatınızı kavançaya hazırlayın.
Onlara eğilmelerini söylemek asla kimsenin canım acıtmaz. Bumbanın savrulma gücünü dikkate aldığınızda, mürettebatınızın bu manevra için hazır ve yerinde olduğundan emin olun.
2. “Kavança!” diye bağırın ve rüzgârı arkadan alacak şekilde tekneyi döndürmeye (kafayı açmaya) başlayın ve ana yelkeni ters tarafa doğru çekin (veya mürettebatınızdan bir kişiye çektirin).
Geleneksel olarak kullanılan terim “kavança”dır. Ancak mürettebattan bir kişinin kafasına bumba çarpma tehlikesi olduğunu düşünüyorsanız “bumba geliyor” veya “eğir diye ekleme yapabilirsiniz.
Büyük veya hızlı bir dönüş yapmanıza gerek yok. Zira yelken seyirleri diyagramının bu kısmında köre düşmek gibi bir tehlike söz konusu değildir. Rüzgârı kafadan almamak için tekneyi döndürmek zorunda olduğunuz tramolanın aksine, kavançada, rüzgârı zaten arkadan alarak seyrediyorsanız dönmenize bile gerek olmayabilir.
Birkaç kişilik mürettebatı olan daha büyük teknelerde, çekilen ve bumba teknenin diğer tarafına geçtikten sonra boşlanan halat miktarı yüzünden ana yelken ıskotasını dümencinin değil de başka birinin germesi daha güvenlidir. (Mürettebatın ana yelken ıskotasına basmadığına emin olun.)
3. Tam pupa noktasını geçerken, ana yelken kavança atar.
Dönerken ve rüzgâr teknenin bir kontrasından diğerine doğru eserken, rüzgâr ana yelkeni büyük bir kuvvetle diğer tarafa itmek ister. Bumbayı kontrollü bir şekilde germediyseniz (Adım 2’de), bu noktada bumba, yoluna çıkan her şeyi yanında götürerek savrulacaktır. Bu yüzden bu kuvvetin halatı ellerinizden çekmemesine çok dikkat edin. Ve kafanızı eğin.
4. Dönmeyi kesin ve yeni kavançada yelkenlerinizi trimlerken dümdüz yol alın.
Eğer bir flokunuz varsa bu noktada ters tarafa çekebilirsiniz.
5. Yer değiştirin.
Sabit omurgalı bir teknede, bu adımı dilediğiniz zaman gerçekleştirebilirsiniz. Bir dingi teknede ise bumba başınızın üzerinden karşı tarafa geçerken ya da bunun hemen akabinde yer değiştirmeniz gerekir ve ağırlığınız sayesinde tekne yan yatmaktan kurtulur. Tüm kavança manevrası küçük bir sabit omurgalı teknede veya dingide yaklaşık dört saniye sürer.
Rüzgârlı havalarda, kavança atmadan kontra değiştirmek isteyebilirsiniz. Bunun yerine, rüzgâra doğru dönün ve tramola atın ve daha sonra yeni rotanıza doğru seyredin. Rüzgârın sert estiği havalarda kavança atarken, ana yelken savrulduktan sonra üzerine binen ani yük yüzünden ekipmanlar kolayca kırılır.