Karagöz Balığı tekne ile yapılan avlarda sıklıkla karşılaşılan bir balıktır. Aslında “Karagöz Balığı”, İspari (İsparoz) ile akraba sayılırlar.
Karagöz ve Sivriburun Karagöz adıyla anılan iki türü ülkemiz sularında yaşamaktadır. Yaşam alanları olarak taşlık, kayalık zeminli suları ve batıkların etrafını tercih etmektedirler. Boyları 40-45 cm.ye kadar uzayabilir ve 2 kg’a kadar ağırlıkta olabilirler.
Kıyılarda bulunan Karagöz balıklarının boyu genellikle 10 ila 15 cm. arasındadır.
Karagöz Balıklarının vücutları yuvarlağa yakın olmakla birlikte elips şeklindedir. Hem kesici hem de azı dişleri bulunur. Bu diş donanımı ile çağanoz, akavides, midye gibi bir çok kabuklu canlıyı yiyebilmektedir. Oldukçe gelişmiş yüzgeçleri Karagöz’e iyi bir manevra kaabiliyeti vermektedir.
Karagöz balığı korkak ve hassa bir balık olduğundan takımın ve yemin iyi hazırlanmış olması gerekir.
Karagöz Balığı, dişli bir balık olması dolayısı ile kısa saplı sert, çelik iğne kullanımı uygun olacaktır. Ürkek olması dolayısı ile mümkün olduğu ölçüde ince misina kullanılmalıdır.
Karagöz balığı için kullanılabilecek olta takımı: bir metre uzunluğunda ve 0.40 – 0.45 misina bedene uygun ağırlıkta ve yuvarlak iskandil eklenir. Bedene 3 adet köstek .30 numara misina ile eklenir. Balıkların tahmini boyuna göre 1 ya da 2 numara iğne uygun olabilir. Yem olarak midye içi, sülünez gibi yemler tercih edilebilir.