Demirlemede en sık konuşulan konulardan biri de “kaloma” konusudur. Kaloma ne demektir? Sorusunun yanıtı kısaca çapayla tekne arasında demirleme yaptığınız suyun derinliğine uygun olarakbırakılan halat ya da zincirin uzunluğu anlamına gelmektedir. Genelde kaynaklarda ideal kaloma oranı olarak 3/1 oranı önerilmektedir. Yani eğer ki 20 metre derinliğe demir atacaksanız 60 metre demir halatı uzunluğu bırakmak uygun olacaktır.
Kaloma vermek için bırakılan halatın uzunluğu hesaplanırken baş makaranızdan deniz dibine kadar olan uzunluk değerlendirilir. Bir de dikkat edilmesi gereken nokta gel-git olayıdır. Gel-git in fazla olduğu bölgelerde deniz yükseldiği sırada kalomanın azalacağı da dikkate alınmalıdır.
Demir taramasının başlıca nedenlerinden biri yetersiz kaloma bırakılmasıdır. Sorunsuz havalarda 5/1 ortalama deniz koşulları değerlendirildiğinde 7/1 oranını kullanabilirsiniz. Sert havalarda ise 10/1 e kadar oranı arttırmak demir taramanıza engel olacaktır. Tabii ki bu oranlar uygun çapa halat kombinasyonuyla geçerlidir. Çapaya en az tekne boyu kadar zincirin eklenmesi sonrası halat uygulanması gereklidir. Burada zincirin görevi çapayı yatay pozisyonda tutmak ve gelen enerjinin bir kısmını çapaya ulaşmadan emmek ve böylece çapaya binecek yükü azaltmak olacaktır. Çapanın diple yaptığı açı 8-10 derecelere ulaştığında çapa taramaya başlayacaktır.
Kaloma konusu ile ilgili olarak bilinmesi gereken önemli diğer bir konu ne kadar halatı saldığınızı bilmek olacaktır. Halat ölçü işaretleri, zincir baklalarının boyanması bu yöntemlerden bazılarıdır. Bazı ırgat modellerinde zincir sayacı özelliği de vardır ki bu işi oldukça kolaylaştıracaktır.
Demirleme sonrası kerteriz alınarak demirin tarayıp taramadığını düzenli olarak kontrol etmek güvenlik açısından yararlı olacaktır.
Teknede keyifli ve güvenli dakikalar geçirmenin temelinde iyi bir demirleme yapmak yatmaktadır. Belirtilen basit kurallara uyarak rahatlıkla siz de bu keyfi sürebilirsiniz.