Jet Motorlu Tekneler Verimli midir?
Jet motorlu tekneler denildiğinde uçaklardaki jet motoru çağrıştırıyorsa da burada bahsedilen su jeti ile hareket eden teknelerdir. Bu konu çok bilinmediğinden size biraz jet motorlu teknelerin avantajlarından ve dezavantajlarından bahsetmek istiyoruz.
Jet motorlu teknelerde pervane bulunmaz. Pervanenin yerine karinada büyükçe bir su girişinden aldığı suyu kuvvetli bir şekilde teknenin arkasından basınçla püskürten bir sistem vardır.
Su jeti motorlu tekneler sığ sularda pervaneleri olmadığı için kolayca seyir yapabilirler. Suda yüzenler için pervanenin yarattığı tehlikeler bu teknelerde yoktur. Suda pervaneniz olmayınca balıkçıların ağlarına halatlara dolanma riski de yoktur.
Jet motorlu tekneler çok kısa sürede hızlanabilir ve durabilirler. Motora verilen güç hemen tekne hareketinde hissedilir. Bu tip teknelerde durma çok ani olduğundan yolcular ani durmalardan önce bilgilendirilmeli ve olası kazaların önüne geçilmelidir.
Dönme hareketi su jetinin yönünü değiştirerek gerçekleşir. Durma ise jetin önünü kapatarak gerçekleşir. Bu tip teknelerin manevra avantajı da oldukça fazladır. Tam yol ileriden tam yol tornistana anında geçiş yapılabilir. Durma ise sadece bir tekne boyu alanda gerçekleşebilir. Eğer teknede çift su jeti varsa tekne yan yan bile seyir yapabilir. Ancak bu tip teknelerde hız düştüğünde teknenin dümen dinlemesi ciddi bir şekilde azalır. Bunun için bazı jet motorlu teknelere basit dümen sistemleri de ilave edilir. Bundan dolayıdır ki 25 knot altı hızlarda bu tekneler verim kaybı yaşarlar. Bir diğer sorunda bu teknelerde sert havalarda tekne dalga üstünden atlarken sisteme giren havadan dolayı verimleri hızla düşer.
Evet, aslına bakılırsa bir hız tutkunuysanız sizin için biçilmiş kaftan jet motorları olabilir. Ancak normal seyir hızlarını seviyorsanız geleneksel pervaneli sistem her zaman daha iyi bir tercih olacaktır.