İskenderiye Feneri:
Denize uzun kıyıları olan ülkemiz kıyılarında çok fazla olmasa da deniz fenerlerini zaman zaman görürüz. Ancak ilk günlerinden bu yana fenerler hakkında oldukça az bilgimiz olduğu da bir gerçek.
Fenerlerin amacı öncelikle geceleri veya görüş mesafesinin kısıtlı olduğu sisli koşullarda, tehlikeli sahillerde, kayalık bölgeleri işaretlemede ve navigasyona yardımcı olmak amacı ile kullanılırlar.
Bilinen ilk deniz feneri Mısır’da bulunan İskenderiye Feneri’dir. Pharos adasında 20 yıl gibi bir sürede inşa edildiği tahmin edilen fener Büyük Piramit dışındaki en yüksek bina olarak karşımıza çıkmaktadır. M.Ö. 290 yıllarında Batlamyus tarafından yaptırılmış olan İskenderiye Feneri, Dünya’nın yedi harikasından biri olarak sayılmaktadır. Bu yapının tasarımı bugünkü yapılar kadar incedir.
İskenderiye Feneri üç aşamalı olarak inşa edilmiştir. 20 metre yüksekliğinde taş bir platform ve onu üzerine inşa edilmiş büyük kübik yapı ilk iki aşamasını oluşturuyordu. Bunun üzerine ateş yakmak için kullanılan açık bir kubbesi olan sekiz taraflı bir kule görünümündedir. Çatısında da deniz tanrısı Poseidon olduğu düşünülen bir heykel bulunmaktaydı. Ateşin verdiği ışık cilalı bronzdan yapılmış aynalarla bir ışın şeklinde projekte edilerek 50 km kadar uzağa yansıtılabildiği belirtilmektedir. M.S. 365 yılında bir tsunami ile hasar görmüş olan yapı 14.yy’da bölgede yaşanan büyük bir depremle ağır hasara uğramıştır.