Satın almayı düşündüğünüz tekneyi öncelikle kendiniz görerek kontrol etmelisiniz. İkinci el teknenin kontrolü kolay değildir. Bundan dolayı bu yazımızda değişik açılardan ikinci el teknenin kontrolü ve dikkat edilecek hususları paylaşmak istiyoruz.
Teknenin belirli yerlerindeki hasarlar veya yapılması gereken değişiklikler oldukça pahalıya çıkabilir. Bu durumda o tekneden kesinlikle uzak durmalısınız. Daha sonra düzeltirim fikriyle hareket etmek yanlıştır.
Gövde: Tekne gövdesinde görünmese bile su girmesi nedeni ile hasar oluşmuş olabilir veya teknede hasar oluşmak üzeredir. Ozmos adı ile adlandırılan bu hasar ilerlemiş durumda göz ile görülebilirse de başlangıç safhasında iken görülemez. Bu Nedenle profesyonel olarak muayene edilmesi gerekir. Sadece rutubet ölçümü fikir verse bile muayene göz ve kulakla yapılan ve uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Bu tür bir riski en iyi profesyonel bir sörvey ile önleyebilirsiniz. Gövdede oluşabilecek çukurlar veya kamburlar veya teknenin genel duruşundaki bozukluklar, armanın yük bindirmesi ile oluşabilir. İyi tasarlanmış ve inşa edilmiş bir teknede bu tür bozukluklar olmaz.
Direk ve sabit arma: Direk dibinde pas oluşumu genellikle direğin diğer alanlarında da pas oluştuğunu gösterir. Eğer direğin değiştirilmesi öngörülmüyorsa uzak durulmalıdır. Aynı şekilde sabit arma tellerindeki çatlaklar, bağlantı noktalarında oluşabilecek pas armanın Eskidiğinin bir belirtisidir. Paslanmaz teller önceden gözle görülmeyen bir şekilde yorulabilir ve kopabilirler. Bu tür paslanmalar sörvey sırasında dikkatlice gözden geçirilmelidir.
Yelken ve Arma: Yelkenlerin ve iskota, mandar halatları yaşa bağlı olarak eskir ve değişmesi gerekir. Tekne fiyatı verilirken bunlar dikkate alınmalıdır.
Motor: Eskimiş ve bakımsız bir motor sorunlar yaratabilir. İçten takma bir dizel motorun hem kendisi hem de yenilenmesi pahalıdır. Sörvey sırasında motorun genel durumu hakkında bilgi verilmelidir. Eğer sörvey raporunda motor konusun da sorun hissedilmişse motoru bir tamirciye göstermek gerekebilir.
Güverte Donanımı: Güverte üstündeki donanım vinçler ve ırgat dışında çok pahalı değildir. Ancak vinçlerin ve ırgatın durumu dikkate alınmalıdır.
Elektronikler: Her türlü elektronik malzemede olduğu gibi tekne elektroniklerinin de modası çok çabuk geçer ve 5 yıl kullanılmış elektronik cihazlar değiştirilecek listesinde yer almalıdır. Aşırı pahalı olmasalar da tekne satın alma sırasında maliyetlerini dikkate almak gerekir. Elektronikleri doğru kullanmasını öğrenebilmek genellikle kullanma kitapçıklarına bağlıdır. Kullanma kitapçığını bulamadığınız bir elektronik cihazı kullanmayacağınızı veya değiştirmeniz gerektiğini varsaymalısınız.
Kamara düzeni: Kamara içinin rengi ve düzenini değiştirmek oldukça zordur. Hele yatak ilavesi gibi işlemlere hiç girilmemelidir. Kamarasının düzenini beğenmediğiniz biri tekneden hemen vazgeçin. Bu konuda özellikle hanımlar söz sahibidir. Teknenin kamara düzeni konusunu eşinize bırakmanız önerilir.
Elektrik: Bir tekne elektriği değiştirilmesi zor ve zahmetli bir işlemdir. Eğer elektrik kabloları örümcek ağı gibi karmaşıksa veya elektrikli aletlerin bir kısmı çalışmıyorsa bir marin elektrikçiden fiyat almadan tekne için pazarlık etmeyin.
Depolar: Yakıt, su ve pis su depoları tekneler için elzem malzemelerdir. Eğer bu depolarda sorun varsa ve değişmeleri gerekiyorsa dikkatle inceleyin. Eski depo kesilip yerinden çıkarılabilir ama yerine takacağınız yenisini teknenin içine sorunsuz sokabilecek misiniz?
Havuzluk: Havuzlukta küçük değişiklikler yapmak oldukça kolay olsa da, iskota ve mandarların yerlerini değiştirmek, oturma yerlerini değiştirmek, dümen dolabının yerini değiştirmek oldukça zordur, aklınıza bile getirmeyin. Havuzluk büyük çaplı deliklerle içindeki suyu kolaylıkla denize boşaltabilmelidir. Havuzluktaki dolapların kapakları suyun içine girmeyecek şekilde tasarlanmış olması gerekir ve contalı olması önerilir. Yakıt tankının havalandırması tekne dışında olmalıdır. Havuzlukta tekne yatmışken rahat oturabilmeniz için ayaklarınızı dayamak için yer olması gerekir. Teknenin şişme bir botu varsa, ömürlerinin yaklaşık 5 yıl olduğunu unutmayın. Botun motorunun kullanma ve bakım talimatını mutlaka edinmelisiniz. Hareket Planınız Nasıl bir tekne istediğinize dair kararınızı verin. Tekneye harcamayı düşündüğünüz meblağı kesin olarak belirleyin. İnternet üzerindeki tekneleri aradığınız tekneye uygun boyutlarda inceleyin. Aracılık yapanlarla görüşün, Amacınız aradığınız özellikte teknelerin fiyatlarını belirlemektir.
Alabileceğinize karar verdiğiniz teknelerin bir listesini yapın. Beğendiğiniz tekne modellerinin yakınınızdaki bir marinada bulunanlarını inceleyin. Bunların satılık olması gerekmez. Sadece dışından bakmak bile size fikir verebilir. Sahibi ile görüştüğünüzde büyük olasılıkla içini de size gösterir. Baktığınız tekneler gözünüze hoş görünüyor mu? Gözünüze çirkin gelen bir tekneyi satın almak istemezsiniz. Teknelerin havuzluklarını ve kamara düzenini inceleyin. Kamara yüksekliği size uygun mu? Yatak sayısı yeterli mi? Havuzluk ve mutfak sizin istediğiniz gibi mi? Beğenmediğiniz tekneleri listenizden çıkarın. Artık tekne aramaya gerçekten başlayabilirsiniz.