İkinci Dünya Savaşı’na girildiği sırada radar bimi henüz çok genişti ve daraltılmaya çalışılıyordu. Geniş bim İle hedefin kerterizi doğrulukla bulunamıyordu.
1939’da İngiltere’de Önemli bir yenilik olan magnetron lambasının yapılması, 3000 MHz’de 20.000 watt gücünde sinyaller meydana getirilmesini sağladı. Yüksek güçle mikrodalgaların üretilebilmesi. frekans yükseldikçe yönlendirme daha iyi yapılabildiği İçin, aynı zamanda radar biminin daraltılması demek oluyordu. Modern radar bu lamba İle doğmuştur, lngilizler bu lambayı bir yıldan fazla gizli tutmuşlardır.
Tarihte, radarın kullanılışına en güzel örneklerden biri “Britanya Muharebeleri’ diye anılan hava savaşlarıdır. Çok sayıda Alman bombardıman uçağı, yaptıkları hemen hemen her saldırıda hedeflerine varmadan bütün İngiliz avcı uçakları tarafından havada karşılanıyordu. İngilizlerin zincirleme yerleştirdikleri radarlardan Alman uçakları hakkında aldıkları bilgiler bu toplanma ve önlemeye olanak veriyordu.
Bir başka tarihsel olay da 41.000 deplasman tonluk Alman savaş gemisi Bismark’ın 1911 yılında Mayısın 24’ünde Hood muharebe kruvazörünü batırmasıdır. Karşılaşma gece olmuştu. Bismark tek bir salvo atışında İngiliz gemisine vuruş sağlamıştı. Bu muharebede Bismark gemisinde radar cihazının var olduğuna ve geceye rağmen isabetli top atışının radar cihazı yardımı ile yapıldığına inanılmaktadır.