Hareketli salma, ön köşesi üzerinde dönebilen, yelkenlinin orta hatundaki özel yarığından denize indirilen ahşap veya madeni bir plakadır. Ana görevi teknenin yana kaymasını engellemektir. Ayrıca salmayı kısmen alçaltıp yükselterek, dümeni de dengeleyebilirsiniz. Bu da gövdenin yanal direnç merkezinin (CLR) ileri geri yer değiştirmesini sağlar. Salma, metalden kalın ve ağır yapılmışsa teknenin dengesine de katkıda bulunacaktır.
Hareketli salma küçük yelkenlilerde tabandan, yatlardaysa iç yerleşimin içinden yukarı çıkan dar bir muhafaza veya sandığın içine yerleştirilir. Genel olarak römorklarda (treyler) kolay taşına bilmeleri açısından küçük yelkenlilerde sabit salmalar yerine bu tür salmalar tercih edilir. Tasarımcılar hareketli salmayı sığ sularda seyredecek veya geceleri sahile çekilecek teknelerde kullanırlar.
O koşullara derin sabit salmalarla uyum sağlamak mümkün değildir. Bir de melez sabit/hareketli salma tasarımları vardır. Bu tür teknelerde hareketli salma göreceli olarak sığ bir sabit salmanın içine yerleştirilir ve yelken performansı arandığında indirilir.
Küçük yelkenlilerde salma genellikle el ile indirilip kaldırılır, buna karşın çelik plakalar bir makara gerektirebilir. Büyük teknelerdeyse bir çeşit palanga veya mekanik düzenler kullanılır.
Çok küçük tekneler, söz gelimi boyu 3 metre veya daha kısa olanlar, hareketli salma yerine sürgü salma kullanırlar. Sürgü salma bir köşesi üzerinde dönmez, basitçe muhafazası içinde aşağı yukarı kaydırılır.