Denizcilikte düzenli olmak önemli. Bu yelkencilikte tabii ki daha da önemli. Mandar ve ıskota halatları roda edilerek düzenli durmaları sağlanmalı, gam yapmalarına engel olmak gerekiyor. Örneğin mandarda oluşabilecek bir gam, yelkeni indirmeyi önleyebilir. Bu durum ani bir sağanakta ya da sert rüzgarda çok tehlikeli olabilir. Ayrıca güvertede ortada bıraktığımız halatlar kaygan olmaları ve ayağa dolanma ihtimallerinden dolayı oldukça tehlikelidir.
Genelde teknelerde örgü ve bükme olmak üzere iki tür halat kullanılmaktadır. Örgü halatlarda, örülmüş sert iç kısım yumuşak diğer bir örgü kısımla sarılıdır. Örülmüş ola kısıM en içte yer alır. Bu halatlar daha çok yelken trimi için kullanılan ıskota halatlarıyla yelkenleri basıp indirmeye yarayan mandar halatlarında kullanılmaktadır.
Fazla yaygın olmamakla birlikte bükme halatlar demir ve bağlanma (palamar) halatı olarak kullanılmaktadır.
Ne tür halat kullanıldığını bilmek halatları roda edenin işini kolaylaştırır.
Bükme halatlarda her bir rodayı yapmak için halatların döndürülmesi gerekir. Aksi durumda halat karışır. Oysa döndürüldüğünde düzgün halkalar oluşur.
Örgülü halatlar ise döndürülmeden roda edilir. Serbest bırakıldığında sekiz şeklini alır. Ayrıca bükme halatlar sadece saat yönünde roda edilirken, örgü halatlarda böyle bir ayrım yoktur.
Gam yapmış bir halatı düzeltmenin bir yolu da hareket halindeki teknenizin arkasından denize bırakmaktır. Tabii motor çalışırken denenmemeli. (Pervaneye dolanma riski) Diğer teknelere de takılmamaya dikkat etmeli…