Neden iyi bir çapanın ağırlığının da tasarımı kadar “iyi” seçilmesi gerekir? Sadece iyi bir tasarım iş görmez mi? Maalesef hayır. Doğru ağırlık ve doğru tasarım birleştiğinde ideal demirleme gerçekleşebilir.
Bunun nedeni, rüzgâr veya akıntıdaki bir değişimin, çekme yönünü değiştirerek, çapayı yerinden koparabilme olasılığıdır. Çapa bir kere yerinden çıktıktan sonra, tekrar gömülmeye çalışacaktır. Danforth gibi türler ağır değillerse özellikle yosunlu ve eriştelerle dolu zeminlerde dibe yeniden pek kolayına saplanamazlar. Ayrıca, yön değişimi sırasında zincirin Danforth’un kollarından birine sarılarak çapayı tamamen iş göremez hale getirme tehlikesi de vardır.
Daha ağır pulluk tipi C.Q.R., Bruce veya Delta gibi çapaların farklı zeminlerde yeniden tutma olasılığı daha yüksektir; ayrıca bu tür çapalara zincirlerinin dolandığına da çok rastlanmaz.
Tüm bu anlatılanlar, tek demirle serbestçe salınmak üzere bırakılmış tekneler için geçerlidir, elbette. Eğer, zinciri dolanmayacak, rüzgâr ve akıntının yön değiştirmesiyle yerinden çıkmayacak şekilde funda edilmiş iki demiriniz varsa, Danforth tipi çapalar da uzun dönem demirlemeler için kullanılabilir. İşin ayrıntısına bakarsak, ancak doğru şekilde atılmış iki demirle yatan bir tekne, sigorta açısından “iki demirle demirlemiş-bağlanmış” olarak kabul edilir; sigortacılar için “demirli” olmak yetmez! Teknenize ait bir sigorta poliçeniz varsa buna da dikkat edin…