Teknenin gövde açısını ayarlama konusu aslında “gövde trimi” olarak da adlandırılabilecek bir konudur. Gövdenin triminin anlamı teknenin başının ve kıçının su seviyesinden yüksekliği ve bunun şartlara göre ayarlanması anlamını taşımaktadır. Teknelerin gövde açısı için genelde iki tabir kullanılır ve bu da yine baş-kıç endekslidir.
Kıçtan Trimli Tekne: Teknenin başı kıç kısmından daha aşağıda ise bu tekne kıçtan trimli olarak adlandırılır.
Baştan Trimli Tekne: Teknenin kıçı baş kısmında daha aşağıda ise bu tekne de baştan trimli olarak adlandırılır. Ancak bir tekneyi baş kısmından trim etmek pek önerilmez. Bunun nedeni tekneden beklenen dalga ile yükselme eğiliminin azalması ve tekneye kumanda etmenin zorlaşmasına neden olmasıdır. Bu da tekneyi kararsız bir seyre yönlendirir ki pek keyifli değildir.
Kıçtan trim etme konusuna gelince; onun da fazlası zararlıdır. Suya fazlaca dalmış bir kıç aynalığın su direncini arttıracağı şüphesizdir. Ayrıca dalgalarla havuzluğa su girmesine de neden olabilecektir. Ayrıca tekneyi yavaşlatacağı da unutulmamalıdır.
Diyeceksiniz ki; iyi de kıçtan trim etme baştan trim etme o zaman biz ne yapacağız?
Aslında eğer bir Motoryat sahibi iseniz tekneyi hafifçe kıçtan trim etmek öneriler arasındadır. Böylelikle tekne kaymaya daha kolay başlayacaktır. Zaten bilirsiniz ki bazı motoryatların kıç aynalıklarının alt kısmına seyir sırasında da trim ayarı yapmak için trim kanatları bulunur. Motoryat için en uygun trim açısı 2 – 4 derece arasındadır. Bu hem hız hem de yakıt kullanımı açısından verimliliğe katkıda bulunacak bir etki yaratır.
Ayrıca otomatik trimli bir dıştan takma motorunuz varsa seyir sırasında trim açısını bu şekilde de ayarlayabilirsiniz.