Gemi Jurnali nedir? Gemi jurnali tutulmalı mı? Eğer tutlmalıysa neleri kaydetmelisiniz? Merak ediyorsanız bu yazımız sizin için…
Aslına bakacak olursanız gezi tekneleri için jurnal tutma zorunluluğu yoktur, gönlünüzden geçerse tutarsınız. Bununla beraber, doğru ve iyi tutulmuş bir jurnalin, sigortayla bir işiniz olur ya da hukuki bir sorunla karşılaşırsanız, teknenizi milli ve uluslararası kurallara göre yönettiğiniz ve “iyi” denizcilik usullerine uygun şeyler yaptığınızı kanıtlamak açısından yaran büyük olacaktır.
Bir teknenin jurnali, teknenin yaptığı yolculukların kaydıdır. Daha sonra bir navigasyon rehberi yerine geçer. Tipik olarak, ne zaman yola çıktığımız, haritada işaretlenmiş nesneleri ne zaman geçtiğiniz ve yolculuğun ne zaman sona erdiği gibi önemli olaylar kaydedilir. Jurnale tutulan rotalar, her vardiyada alınan mesafeler, konumlar (özellikle GPS’le seyredilirken, böylece GPS arızasında, nereden parakete hesabına seyrine başladığınız bilinir), rüzgârın yönü, hızı, barometre değerleri ve seyir emniyetine ilişkin diğer bilgiler de not edilir. Profesyonel bir jurnal defterine ihtiyacınız yoktur. Spiralli bir defterde cetvelle sütunlar ayırarak kendinize bir gemi jurnali yapabilirsiniz. Her sayfaya tarih yazıp, numara verin. Kaptanın her sayfayı imzalaması gerekir. Hiçbir kayıt silinmemelidir. Yanlış yaparsanız altta yazanı okunmaz hale getirmeden üzerini çizer, sonra doğrusunu girersiniz. Düzeltmeler paraf edilir.
Teknelerdeki diğer iki kayıt defteri, telsiz kayıtlan ve makine kayıtlandır. Telsiz defterinde, alınan ve gönderilen çağrılar; makine defterindeyse, motor çalışma saatleri, bakım tutum kayıtlan yazılır. Gemi jurnaline “Mayday” çağrıları gibi önemli çağrıları da kaydedebilirsiniz.
Her vardiyanın sonunda gemi jurnalinin güncellenmesi gerekir. Bununla beraber birçok küçük tekne kaptanı, işleri kolaylaştırmak için yanlarında taşıdıkları küçük bir deftere notlar alır, daha sonra vardiyaları bittiğinde bu notları gemi jurnaline aktarırlar.