Meslek seçimi aslında bütün hayatımıza etken eden bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Öyle ki gerek mesleğimiz gerekse hobilerimiz, yaşantımızı doğrudan etkiler. Hal böyle olunca insanın her şeyi bir kenara bırakıp, uğraşlarını belirlemek üzerine bir rota çizmesi gereklidir. Bu durum kimi zaman mavi bir rota olurken, kimi zaman amatör bir balıkçı olmak demektir. Her şeyden önemlisi ise yapılan uğraş ne kadar zor veya uğraştırıcı olsun insana keyif vermesidir. Tıpkı teknecilik gibi…
Son sözümüzde bahsettiğimiz “teknecilik” terimini biraz daha açacak olursak, söylemek istediğimiz şeyin doğrudan “gemi adamlığı” ile bağdaştığını belirtebiliriz. Bir uğraş düşünün ki hem yapmaktan sıkılmadığınız hem de size fazlasıyla deneyim katan. Gemi adamlığının özellikleri saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Denizcilik içerisinde ise geniş bir yelpazesi vardır. Dilerseniz konumuza geçmeden önce denizcilik hakkında biraz konuşalım.
Denizcilik nedir?
Bulunduğu konum itibariyle hem karayla hem de deniz ile bağlantısı bulunan, kimi zaman işletmelerde kimi zaman acentelerde yer seçimi sonucunda deniz sektörünün gerektirdiği özellikleri kendi bünyesinde toplayan gemi adamlarının almış oldukları vasıftır.
Gemi adamlarının vasıfları nelerdir?
Gemi adamları teknenin içerisinde kendisine uygun pozisyonda işveren ile yapılan anlaşma sonucunda işini icra eden kişilerdir. Kaptanlar baş idarecidir. Bütün idarenin yönetim merkezini kontrolü altında tutan kişilerdir. Teknenin güverte kısmının kontrolü ise 1.zabitlerde bulunur. Söz konusu teknenin teknik kısımlarıyla ilgili yerse başmühendis devreye girer.
Gemi adamları geminin kaptanı da olabilir, yardımcı zabiti de, tayfası da, yardımcı personeli de…
Kaptan kimdir?
Teknenin yönetimini idare eden kişiye kaptan denir. Geminin kara ile deniz arasında olan bağlantısı kurmakla yükümlüdür. Bu durum bazen bir yük taşıma işlemiyle olabildiği gibi bazen de tekne açık denizde seyir halindeyken, kontrol mekanizmasının doğru işleyişini sağlamak da olabilir.
Zabit kimdir?
Kaptan geminin sevk ve idaresiyle ilgilenirken yardımcı bir kişiye daha ihtiyaç duyabilmektedir. Böyle durumlarda, herhangi olası bir tehlike anında veya kontrolün sağlanması için kaptana yardım eden kişiye zabit denmektedir. Zabitler gerektiği zaman nöbet de tutmalıdır, kara-deniz arasında yapılacak sevkiyatları da yönlendirmelidir, gemi teçhizatlarını yönetmelidir.