Günümüzde gitgide kağıt harita yerine elektronik haritalar kullanılmaktadır. Tekneolojinin bu nimetlerini kullanmak gerçekten oldukça konforlu. Ancak bu araçlar her zaman en doğru bilgiyi verir mi? çeşitleri ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Birlikte bakalım…
Elektronik haritaların iki temel tipi vardır: Tarama (raster) ve vektör türü haritalar. Her ikisi de bilgisayar ekranında veya GPS alıcısı gibi bağlandıkları elektronik cihazlarda görüntülenir.
Teknoloji ilerledikçe tarama ve vektör haritalar arasındaki fark gittikçe azalıyor. Basit bir ifadeyle tarama haritalar kâğıt haritaların taranmış kopyalarıdır. Öte yandan vektör haritalar, kağıt haritalarda gösterilen her özelliğe bir enlem ve boylamla tanımlanan o noktaya özgü vektörü atar. Örneğin, kıyı çizgisini bulmak için önce her belirgin noktayı işaretler, sonra aralarını doldurur.
Elektronik haritalara GPS alıcısından gelen değerler verildiğinde teknenizin konumu harita üzerinde gösterilir.
Bununla birlikte bir GPS ile ilişkilendirilmiş bütün elektronik haritalar dikkatle kullanılmalıdır. Görüntüler son derece güven verici olabilir, ama bu onların hassas ve doğru oldukları anlamına gelmez. Birkaç yüz metrelik hatalar söz konusu olabilir.
Doğruluk söz konusu olduğunda, normal olarak haritanın yayımlandığı orijinal ölçekte 1,5 mm. bir hatayı kabullenmek gerekir. örneğin, ölçeği 1: 40.000 olan bir harita için en küçük hata 40.000 kez 1,5 mm. olur; bu da 60 metreye (yaklaşık 60 yarda) eşit bir hata demektir. GPS alıcısından gelen verinin doğruluğu (cihazın kalibrasyonu vb.), özgün mesahanın doğruluğu (ölçüm hataları, güncelleme vb.) ve GPS ile özgün harita tarafından kullanılan geodetik elipsoidler arasındaki bağdaşmaya (Harita ve GPS uydularının kullandıkları datumların farklılığı) bağlı olarak hatalar daha fazla da olabilir.
Elektronik haritaların bir avantajı daha rahat okunabilmeleri için büyütülebilmeleridir. Ancak çok fazla büyültme özellikle vektör haritalarında tehlikeli olabilir. Bir tarama haritayı fazla büyülttüğünüz şekiller, harfler ve sembollerin giderek biçimsizleşmesinden hemen anlaşılır. Buna karşılık bir vektör haritada harfler, haritayı ne kadar büyültürseniz büyültün, aynı boyutta kalır.
O nedenle, gerçekte ayrıntılı mesahası yapılmamış kayalar arasındaki tehlikeli dar bir kanal, elektronik haritaya baktığınızda tam tersine geniş ve emniyetli olarak algılanarak, durduk yerde tehlikeye düşmenize neden olabilir.