Elektriksel eş potansiyel bütünlük/topraklama için 2 görüş bulunmaktadır: Bunlardan biri bütün sualtı donanımının eş potansiyel bütünlük için birbirleri arasında elektriksel bağlantıların yapılmasını diğeri de yapılmamasını söyler! (Her şeyin elektriksel olarak yalıtılmış olması).
Sualtı donanım ve madeni aksam ile ilgili eş potansiyel bütünlük/topraklama bağlantılarının amacı kaçak akımlara ve elektrolitik korozyona sebep olabilecek elektriksel gerilim farklarını ortadan kaldırmaktır. Konu, teknede bulunan elektrikli cihazlar da dâhil olmak üzere, birçok etmen tarafından iyice karmaşık hale getirilir. Bu sebeple sizin ve tekneniz için en emniyetli yol bir deniz elektroniği uzmanına danışmaktır.
İyi bir topraklama sistemi tekne boyunca giden (ancak sintine suyunda olmayan) bir bakır bara ve çeşitli korunması gereken akım taşımayan madeni birimleri ona bağlayan, bükümlü çok telli kaim kablolardan (en az 10 mm2 kesitli) oluşur. Bara teknenin ortak toprak noktasına birleştirilir. O da sualtında kalan donanım üzerinden dünyanın toprağına bağlanmış olur. Böylelikle, hatalı bir elektrikli gereç veya bağlantıdan sızan alternatif veya doğru herhangi bir kaçak akım teknenin madeni akşamını etkileyeme- den tekne dışına yönlenecektir.
Ancak iş bu kadar basit değildir. Bir topraklama sistemi tekne içinden kaynaklanan kaçak akımların neden olduğu elektrolitik korozyondan tekneyi korumasına rağmen, kalabalık bir marinada yakınınızda doğru çalışmayan alternatif akımlı gereci olan bir tekne tarafından yaratılabilecek elektriksel alan bulunuyorsa istediğimizin tam tersi etkiler ortaya çıkabilir. Bu durumda eş potansiyel bütünlük devresi, pervaneyi veya gövde su ağızlarım korozyona uğratacak bir akımın geçmesine olanak sağlar. Dahası, ortak bir elektrolitte (deniz suyu) bulunan farklı metalleri (döküm makine bloku, paslanmaz çelik şaft ve bronz pervane ve gövde su ağızları gibi) elektriksel olarak birbirine bağlayarak galvanik korozyonun ortaya çıkması için gerekli devreyi yaratmış olur. Galvanik korozyonun etkileri elektrolitik korozyon kadar hızlı ve doğrudan tahripkâr değildir ama bir veya iki mevsim sonra gövde su ağızlarından birini eritip, tekneyi batırabilecek kadar etkin de olabilir.
Bu olayları önlemek için eş- potansiyel bütünlük sistemi, korumak durumunda olduğu metallerden daha az asil olan bir veya daha fazla tutyaya (özel şekilli çinko parçalar) bağlanmalıdır. Böyle yaptığınızda korumak istediğiniz aksam ve gereçlerin yerine onlar yenip gider. Bu yüzden de onlara “kurbanlık” denir. Tutyalar düzenli olarak kontrol edilmeli ve zamanında değiştirilmelidir.
Korozyondan korunma, madeni olmayan bir teknenin topraklanmasının tek sebebi değildir, işte diğerleri:
• Topraklama, açıktaki madeni muhafazalar ve arıza yapan elektrikli aletlerde oluşabilecek yüksekçe gerilimleri engeller.
• Topraklama, yıldırımlar için denize düşük dirençli bir yol temin eder.
• Topraklama, radyo sinyalleriyle olan girişimleri azaltır.
Yegâne amaç korozyon kontrolüyse, yalnızca sintine suyuyla veya çevredeki deniz suyuyla temas eden metal gereçlerin (makineler, transmisyon, pervaneler ve şaftlar, gövde su ağızları) eş potansiyel bütünlük için birbirine bağlanması gerek ve yeterdir. Ancak görev, emniyeti ve radyo girişimini bastırmayı da kapsayacaksa ilgili bileşenler de dâhil olur ve sistem topraklama özelliği de kazanır. Topraklama sisteminizin doğru çalışmayan alternatif ve doğru akım cihazlarından gelen zararlı yükleri boşaltmasını istiyorsanız bütün elektrikli ve elektronik gereçlerin muhafazalarını, motorları, jeneratör ve pompaları, madeni batarya kutularını ve benzeri her şeyi de ona bağlamalısınız.
Bu arada topraklama sisteminin günlük elektrik yüklerim taşımak için düşünülmemiş olduğunu da belirtelim. O yalnızca doğru ve alternatif akım sistemlerinizin tamamen dışında, teknenizin topraklama iletkenlerini yalnızca bir noktada, (ortak toprak noktasında) toplamak için yapılmış, arızi kaçak akımlarını taşıyacak bir destek sistemidir.