Bir elektrikli ırgat sahibi olmak lüks ve pahalı bir donanım olarak algılanabilmekle birlikte özellikle derin sularda çapa çekmenin zorluğu yadsınamaz.
Irgatlar genel olarak iki şekilde karşımıza çıkıyor:
Irgatın elektrik motoru tambur ve kavaleta pozisyonu dolayısı ile bu ismi alan yatay ırgatlar, bütün mekanizması güverte üzerinde olduğundan montaj ve bakımı daha kolay ürünlerdir. Yatay ünitelerde kırılma açısı da azdır. Zincir sadece 90 derecelik bir dönüş yaparak zincirliğe akar. Bu tip ırgatların dezavantajı ise güverte üzerinde yer alan donanımın rahatsız edici konumu olabilir. Dikey ırgatlara göre güverte üzerinde daha fazla yer kaplarlar ve daha yüksektirler.
Dikey Irgatlar:
Bu model ırgatlarda ise elektrik motoru dikey pozisyonda ve güverte altına monte edilmiş şekildedir. Güverte üzerinde çok az yer kaplarlar teknenin genel görünümünü engellemezler. Bu tip ırgatlarda zincir yatay ırgatlara göre daha fazla açıyla zincir dolabına akar. Bu da olası tutuklu ve takılma gibi durumları arttırabilir.
Yeni bir ırgat alındığında ürünün kurulumu dikkatli yapılmalı. Bu daha sonra başınıza gelebilecek sorunları azaltmanın belki de en iyi yoludur.
Irgat Montajı için seçilen nokta iyi hesaplanmalı ve kurulum bilgileri gözden geçirilerek doğru yapılmalı
Irgat Kontaktörü takılırken burada önemli nokta; bağlantı elemanları ve konnektörlerin marin tip seçilerek uzun ömürlü olmalarının sağlanması ve ayrıca kutunun nispeten az nem almasını sağlamaya çalışmaktır.
Yukarıda kontrol tablosuna monte edilen ya da el tipi olarak kullanılabilen iki farklı ırgat kontrol anahtarını görmektesiniz.
Eğer zincir ve halatı kombine kullanmayı düşünüyorsanız burada önemli nokta tabii ki iki materyal arasındaki geçiş noktası olacaktır. Çünkü doğru yapılmadığı taktirde bu geçiş noktasının sorun çıkarması kaçınılmazdır.