2019 yılında marinaların doluluk oranları %125 seviyesine çıkmış. Yabancı bayraklı teknelerin yeniden ülkemize dönmesiyle talebin arttığı belirtiliyor. 2020 yılının da aynı şekilde geçmesi bekleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İzmir’de 5 tane yeni marina planlaması yapıyor.
Tekne turizmine hizmet vermek üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından İzmir’de; Yeni Foça Yat Limanı (280 yat kapasiteli), Çeşmealtı Yat Limanı (330 yat kapasiteli), Şifne Yat Limanı (700 yat kapasiteli), Şakran Yat Limanı (550 yat kapasiteli) Bayraklı Yat Limanı (500 yat kapasiteli) olmak üzere 5 yat limanın yapımı planlanıyor.
Bunların hepsi güzel gelişmeler ancak bu yat limanlarından hizmet alanların ne kadarı Türk vatandaşı, ya da hangi gelir grubundaki kesim teknesini marinaya bağlayabiliyor?
Orta gelirli birçok kişi teknesini marinaların fiyatları nedeniyle bağlayamıyor. Marinaları geçin, birçok liman ya da balıkçı barınağında dahi yer bulmak mucize gibi. Yüksek fiyatlarına rağmen bu kadar doluluk oranı olması nedeniyle bağlama ücretlerinin düşmesi de hayal gibi.
Tekne almak isteyen, ya da teknesi olan herkes maalesef bu sorunu yaşıyor. Öyle ki bazen teknesini bağlamak için limandaki eski bir tekneyi alıp, onu karaya alıp yerine kendi teknesini bağlayanlara bile şahit olunuyor.
Bugünlerde çok kolay bir şekilde Amatör Denizci Belgesi dağıtılıyor. Ama bu belgeyi alanların çoğu maalesef sadece belgeleri olmasının mutluluğunu yaşayacaklar.
Tüm denizcilerin dileği teknelerine güvenli, düzenli, uygun fiyata bağlama yeri bulmak. Umarız bu talepler dikkate alınarak değerlendirilir…