Tekne motorlarının en sık arızalanma ve güç kaybı sebepleri arasında yakıt problemleri gelir. Bunu değişik yazılarımızda paylaşmıştık. Bu yazıda özellikle dizel yakıt ve yakıt sistemi ile ilgili bazı öneri ve ipuçlarını paylaşmaya çalışacağız.
Sezon artık başladı ancak siz sezon başlamadan önce yani kış aylarında kışlama adına dizel yakıt sisteminize gerekli özeni gösterdiniz mi? Kontak anahtarını ilk çevirdiğinizde motorun hep kolayca çalışması özellikle de denizde insana derin bir nefes aldırır. Bunun için önceden neler yapmalı bir bakalım.
Düzenli bakımın önemli parçası yakıt sistemidir. Kış aylarında depoda nem birikimini baskılamak adına yakıt tankı mümkün olduğunca dolu tutulmalıdır ve bir yakıt stabilize edici katkı ilave edilmelidir. Yakıt sisteminde yüksek nem çok kısa sürede mikrobiyal üremeye yol açacaktır. Mikrobiyal üremenin canlısı da ölüsü de yakıt sisteminde birikerek çamurumsu bir kitle oluşturur ve yakıtın kalitesini de bozar. Biyosit ürünler yılda bir veya iki kez kullanılarak bu durumun önüne geçilebilir. Daha sık kullanılması önerilmiyor. Çünkü bakterilerin direnç kazanması söz konusu olabiliyor. Tank içerisindeki kirliliğin birikerek artması ile tanktan yakıt sisteminin içine çekilir. Bu da motorun durması ya da motor devrinin düşmesi ile sonuçlanır. Bazı durumlarda kimyasallar ile sorunu çözmek mümkün olmaz ve yeni tank ve temiz bir yakıtla yeni bir başlangıç yapmak gerekebilir.
Peki, tankın temizlenmesi gerektiğinin belirtileri nelerdir?
- Tankta gözle görünür çöküntü ya da yakıtta bulanıklık görüyorsanız,
- Dumanlı ilk çalışma veya sürekli dumanlı çalışma
- Motor devrinde dalgalanmalar ya da motorda güç kaybı
- Uzun süre beklemiş yakıt kullanıyorsanız
- Elektronik kontrollü ya da common rail sistemi ile çalışan motorlar kötü yakıt konusunda çok hassastırlar. Bu tip durumlarda iki yılda bir tank temizliği öneriliyor.