Bir yat için mükemmel dingi diye bir şey yoktur. Kısaca söylersek, ihtiyaçlarınız arasında bir birbiriyle çelişen pek çok şey olacaktır ve sizin seçeceğiniz bot hangi fedakârlıkları yapmaya hazır olduğunuza bağlıdır.
Dingilerin iki ana tipi vardır:
a) Plastik veya ahşaptan sert gövdeliler,
b) Kumaş destekli vinil (“vinyl”) veya “Hypalon’dan mamul şişme gövdeliler. Bazı dingiler melezdir, özellikle büyük olanlarda, hem sert plastik tabanlar hem de şişirilen üst kısımlar bulunur. Bunlara sert tabanlı şişme bot veya RIB (Rigid Inflatable Boat) adı verilir.
Sert dingiler, kürek ve yelkenle kullanılmaları daha kolay, denizci botlardır. Yedekte çekildiklerinde daha az direnç gösterir, kıyılardaki kaya ve kabukluların aşındırmasına daha dayanıklı olurlar. Ancak daha hantal, daha ağır ve daha az dengelidirler.
Şişme dingiler söndürüldüklerinde az yer işgal eder ve küçük dıştan takma motorlarla kayma hızlarına erişebilirler. Daha fazla yük taşıma kapasiteleri vardır, daha dengelidirler ve yüzücülerin sudan bota binmeleri daha kolaydır. Bununla beraber delinmelere karşı zayıftırlar, sert rüzgârlarda kürekle gitmek zor olur ve ömürleri daha kısadır.
Denizde uzun yol yapmaya niyetliyseniz dingiyi yedekte çekmeniz hiç tavsiye edilmez, dinginizi teknede taşımanız gerekir. Neredeyse her boydaki şişme botu söndürüp ambarda muhafaza edebilirsiniz ama sert olanlara güvertede bir yer bulmak her zaman zor olur. Bazı sert botlar iç içe geçen iki veya daha fazla parçaya bölünürler; örneğin 3.3 metre boyundaki bir bot bölünerek yalnızca 1.8 metre uzunluğundaki bir yere saklanabilecek hale gelebilir.
İki yetişkin için işe yarayabilecek en küçük sert, altı düz dinginin boyu 2 metre, ağırlığıysa 32 kg. civarında olur.
İyi Bir Dingi İçin Temel Özellikler
•Yüklü veya yüksüz kürekle kolay gitmeli,
• Güverteye kolayca alabilmek için yeterince hafif olmalı,
• Kolayca inip binmek için dengeli olmalı,
• Sağlam yapılmış olmalı, su almamalı ve biraz kötü kullanıma dayanıklı olmalı,
• Yedekte kolay çekilmeli, çekme halatına düzgün asılmalı ve asla gezmemeli
Dingilerin Ömrü Ne Kadardır?
Şişme dingiler çok fazla özen isterler.
Plastik veya cam elyaflı polyester dingiler gayet dayanıklıdır ve pek az bakım isterler. Teknenizin ömrü kadar dayanırlar ahşap bir dingi de dayanıklıdır, ama onun dayanıldığı yapılacak bakıma bağımlıdır.
Öte yandan, delinmeye, aşınmaya ve güneşten bozulmaya karşı korunmasız olan şişme bir bot epeyce itina isteyecektir.
Her kullanışı takiben, söndürüp, kurutulduktan sonra, düzgünce paketlenerek kuru ve serin bir yerde saklanan şişme bir botun en az 20 yıl (veya daha fazla) dayanmaması için bir neden yoktur. Yoktur da; maalesef pek azımız botumuza bu derece itinayla bakarız.