Teknelerde sıklıkla kullanılan servis botları, dingi gibi küçük boyutlarda yardımcı tekneler hakkında bazı bilgileri paylaşmak istiyoruz. Bu teknelerden birçok amaçla yararlanıyoruz. Ancak kapasiteleri hakkında bilgimiz yeterli mi? Yazımızda dingi için taşıma kapasitesi hesabını da bulabilirsiniz.
Yatlarda dingiler (patalyalar) mümkün olan en küçük boylarda tutulmaya çalışılır, dolayısıyla her zaman aşırı insan ve erzakla yüklenmeleri durumu ortaya çıkar. Bu yüzden de, teknelerle ilgili ölümlerin sebepleri arasında soğuk sularda alabora olan dingiler özellikle önemli yer tutmaktadır.
Yardımcı botunuz fabrika ürünü ve yenice bir botsa, üzerinde yasal olarak taşıyabileceği insan sayısını gösteren bir plaka bulunur. Genellikle kıç aynanın iç tarafında bu plakayı bulabilirsiniz.
Plaka yoksa şu formülü kullanabilirsiniz:
İnsan Sayısı = Tam Boy x En/1,4
Bu 6 metreden küçük, açık bir botla sakin bir havada emniyetle taşınabilecek ortalama ağırlıktaki insan sayısıdır. Bu formülde ağırlık genellikle kişi başı 72 kg, olarak anlaşılmalıdır. Sonuç en yakın tam sayıya yuvarlanır.
Etiketin sağduyunuzu kullanmanızın önüne geçmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Tüm dingilerin davranışı aynı değildir. Bazı kişiler diğerlerinden daha iridir, su kaba dalgalı olabilir vb. Öyle durumlarda yükünüzü hafif tutun ve daha dikkatli olun.
Günümüzde artık, botlardaki her kişi için bir can yeleği bulundurma zorunluluğu olduğunu da unutmayın. İyisi mi, siz o can yeleklerini giyin. Suda boğulmaların önemli kısmını yüzme bilenlerin oluşturduğunu da unutmamalı.
Bu arada şişme dingiler aynı uzunluktaki sert dingilerden daha fazla kapasiteyle sınıflandırılmıştır. Onlar açısından yukarıda sert dingiler için verilen formülden bulduğunuz kişi sayısına emniyetle bir kişi daha ekleyebilirsiniz.