Bu yazımızı denizde kırılan dalgaların anlamı için ayırdık. Denizde kırılan dalgaları görünce nasıl aksiyon alacağınızı bu yazıda öğrenebilirsiniz.
Denizde kötü havalar dediğimizde aklımıza gelen iki tür kırılan dalga vardır. Devrilerek kırılanlar ve köpük köpük uçuşanlar. Bu İkiliden devrilerek kırılanlar çok daha tehlikeli olurlar.
Bununla beraber, her iki tür de bir tekneyi alabora edebilir. Tekne tam boyunun %55’i kadar bir yüksekliğe sahip bir dalga, onu devirebilecek güce sahiptir. Bu oranı aklınızdan çıkarmayın. Küçük bir tekneniz varsa hava durumunu kontrol etmeden asla fazla açılmayın.
Denizde kötü bir havaya yakalanmışsanız, standart tavsiye kırılan dalgalardan sakınmanızdır. Eğer bunu yapamazsanız, dalgayı baş kıç doğrultunuza alın. Baş kıç doğrultusunda bir tekneye takla attırmak, bordası üzerinde çevirmekten çok daha zordur. Bu tavsiyeleri uygulamak her zaman mümkün değildir ve çoğu zaman teknenin kendi haline bırakılması gerekir.
Kırılan dalgalar, rüzgârın kısa bir zaman aralığında dalga sistemine çok fazla enerji yüklemesi sonucu ortaya çıkar; dalga tepesi bu enerji fazlalığından devrilerek veya uçuşarak kurtulur. Aynı olay, rüzgâr yönüne karşı olan kuvvetli bir akıntı nedeniyle suların çok yükselmesi ya da dalga dibinin bir sığlığa rastlayıp yavaşlaması sonucu da oluşabilir. Bir dalganın kararlı kalması diklik oranı 1:7’ye ulaştığında fiziksel olarak mümkün değildir.
Dalga hızla sığlaşan bir dip yapısına vardığında, tepesi aniden büyük bir enerjiyle gök gürültüsüne benzer sesler çıkararak devrilir, sörf adını verdiğimiz dalgalar bu şekilde ortaya çıkar. Derin sulardaysa, dalga tepesi bir yandan uçuşarak daha nazikçe aşağı doğru dalganın önyüzüne yuvarlanır ve köpük köpük uçuşan dalgalar ortaya çıkar. Açık denizlerde devrilerek kırılan dalgalardan çok uçuşan dalgaların olması bir şans sayılabilir.
Devrilerek kırılan dalgaların bu kadar tehlikeli olmasının nedeni, jet denen devrilen suların hızının, altlarında ilerleyen dalganın hızından dört kat daha fazla olabilmesidir. Bu derece hızla gelen sulara dayanabilecek teknenin cidden çok dayanıklı olması gerekir. Devrilerek kırılan dalgaların çok görüldüğü yerler, gelgitler veya okyanus akıntılarının ters yönden gelen fırtına şiddetindeki rüzgarlarla karşılaştığı yerlerdir. Bu tür dalgaların, akıntıların deniz dibindeki tepe vb. düzensizliklerle karşılaştığı bölgelerde oluşan çatlamalar (overfalls) bile ufak tekneler için tehlikelidir. Haritalarda bu şekilde işaretlenmiş yerler görürseniz, o uyarıyı ciddiye alın…