Denizde hayatta kalmanın sırrı nedir? Deniz kazaları sonrası kazazedelerin bir kısmı kısa sürede hayatlarını yitirirken bir kısmı ise uzun süre dayanarak hayatta kalmayı ve kurtulmayı başarabilmektedir. Bu durum bir tesadüf değildir. Fransız bilim insanı ve maceracı Dr. Alain Bombard tarafından toplanan istatistikler denizde sürüklenen on kazazededen dokuzunun üç gün içinde öldüğünü göstermiştir. Açlık ve susuzluktan can vermek daha uzun sürdüğü için bu bilgi olağanüstü bir bulgudur. Görülüyor ki, panik ve moral çöküntüsü ölümü hızlandırmaktadır.
Bir süre sonra paniği atlatırsınız, doğal olarak panik azalır. Fakat moral bozukluğuna eşlik eden ümitsizliğin koyu karanlığı ile savaşmak çok zordur. O karanlık, özellikle kendinizi, karaya veya gemilerin rotalarına doğru ilerlemeye kudreti kalmamış, hiçbir bir planınız olmadan umutsuz bir durumda denizde sürüklenir bulduğunuzda öldürücüdür.
Denizde uzun müddet sürüklenip sağ kalan kazazedelerin çoğu filika veya salını eğreti bir yelkenle mantıklı bir rotada tutabilenlerdir. Kaderlerini kendi ellerinde tuttukları için teknede geçen süre önemli olmaktan çıkmıştır. Balık ya da plankton yakalayabildikleri ve ne kadar yavaş olursa olsun medeniyete doğru ilerleyebildikleri sürece, kazazedelerde yaşama isteği çok kuvvetli kalmaktadır. Buna karşılık, sadece oturup hiç de olası görmedikleri bir kurtuluşu bekleyenler bütün umutlarını kaybederler
Okyanus aşmaya niyetliyseniz, olası bir deniz kazasına hazırlanmak için zaman sarf etmeli; gerektiğinde hangi tip bir sal veya filikaya ihtiyacınız olacağını ve açık denizde binlerce mili nasıl gideceğinizi önceden düşünmelisiniz
Tekneniz battığında yanınıza alabileceğiniz bir acil durum çantası hazırlayın ve denize atılınca yüzebilmeleri için içlerinde hava boşluğu bırakılmış birkaç yedek su şişesi bulundurun. Taşımayı seçtiyseniz EPIRB cihazınızın pillerini kontrol edin. Hatta küçük bir pusula, el feneri, yiyecek, üst baş. VHF el telsizi, ilkyardım çantası, sinyal aynası, işaret fişekleri, kibritler ve denizde yapacağınız kamp için ihtiyacınız olabilecek diğer eşyaları da unutmayın. Salınızın içindekilerine güvenmeyin, bol miktarda olta iğnesi ve misinanız olduğundan emin olun.